Ne agităm, ne dăm peste cap că sistemele de inteligență artificială o să scrie lucrările în cazul studenților, dar nu controlăm și nu știm dacă ce-am corectat până nu a fost scris de prieten, soție sau cumpărat de pe internet, a declarat Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj.

Studenți în amfiteatruFoto: Inquam Photos / George Călin

“Care este diferența că o lucrare de masterat este scrisă de ChatGPT sau de prietenul studentului la master? De ce ne speriem că e scrisă de sistemul de inteligență artificială? Unii și-o cumpără de pe internet, dar e mai bine? E mai ieftin”, a spus David.

Din punct de vedere moral, întreabă el, care este diferența?

El a spus ce face în acest sens Universitatea Babeș-Bolyai.

“Le-am spus: terminați în evaluare cu ponderi foarte mari pentru reaction paper (teme care oferă o opinie personală cu privire la o anumită lucrare). Ce trebuie să facem? Să avem o altfel de evaluare, față în față, interviu, discuție să vezi că omul are competențele pe care le scrie în lucrare. Asta schimbă lucrurile”, a explicat rectorul UBB.

  • „În momentul evaluării discutăm pe ea să văd dacă ai competențele pe care le-ai pus în lucrarea respectivă, dacă știi despre ce e vorba acolo. Dacă mă bazez numai corectând referate și dând note, aia e o greșeală, dar a fost o greșeală și înainte”

„Multă lume m-a întrebat: Ați schimbat la UBB sau în sistemul educațional ceva odată cu aparția sistemelor de inteligență artificială? Deocamdată, nu”, mărturisește el, în cadrul unui eveniment Rethink.

Motivul: „Eu fac științe cognitive. Inteligența artificială este parte a științelor cognitive de la mijlocul secolului XX. Văd toate dezvoltările și le știu în zona inteligenței artificiale. Văd și dezvoltarea de acum. În această fază noi trebuie să hotărâm: inteligența artificială este o unealtă sau un agent cu drepturi și obligații?”

Deocamdată, spune el, în faza asta nu am hotărât că inteligența artificială este un agent cu drepturi și obligații.

„Astfel, pentru noi orice sistem de inteligență artificială este o unealtă pentru om. În final, responsabilitatea pentru outcome-ul (rezultatul n.r.) inteligenței artificiale și utilizarea lui este al utilizatorului, al omului. Dacă o să ajungem în faza în care recunoaștem că este un agent cu drepturi și obligații, atunci o să începem să regândim lucrurile. Până atunci este o extensie, o unealtă pentru mine”, a mai arătat rectorul UBB.