În ultimii ani numărul copiilor care merg la creșe sau grădinițe private a crescut de la aproximativ 16.000 (în 2013) la 36.000 (în 2021), arată siteul clubulcopiilor.ro care a realizat un clasament cu orașele din țară în care sunt cele mai scumpe creșe și grădinițe private. În Cluj-Napoca și București sunt cele mai ridicate prețuri, iar în Arad și Giurgiu sunt cele mai mici costuri, conform analizei.

Copii însoțiți de părinți către școalăFoto: Inquam Photos - Virgil Simionescu

În timp ce numărul copiilor care merg la grădinițe și creșe private a tot crescut în ultimii ani, numărul celor care merg la stat a scăzut, de la aproximativ 568.000, în 2013, la 481.000, în 2021.

  • „Unii părinți aleg învățământul preșcolar privat pentru flexibilitatea programului prelungit pe care acesta îl oferă, vacanțelor mai scurte, precum și datorită condițiilor și programei educaționale oferite, uneori mai bune decât în sistemul de stat.
  • Dar din ce în ce mai mulți părinți sunt nevoiți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat, deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat. Acest lucru este mai pregnant în orașele mari ale țării, sau în comunitățile dormitor ale acestora, unde găsirea unui loc la o grădiniță, și în special la o creșă de stat, este uneori aproape imposibilă”, susțin autorii clasamentului.

Clasamentul a fost făcut după ce au fost analizate costurile a 150 de grădinițe și creșe private din țară.

Top 10 orașe cu cel mai mare cost mediu lunar pentru creșă/grădiniță

Sursa: clubulcopiilor.ro

Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor, conform sursei citate anterior. Cea mai scumpă creșă/grădiniță se află în București.

Sursa: clubulcopiilor.ro

Top 10 orașe cu cele mai mici costuri medii lunare pentru creșă/grădiniță

Sursa: clubulcopiilor.ro

La nivel național, 1.600 de lei este taxa medie lunară per copil pentru învățământul preșcolar și antepreșcolar. Taxa include și masa zilnică, care se percepe de cele mai multe ori separat, dar nu include alte costuri – cum ar fi cursurile opționale oferite de unele grădinițe, mai precizează autorii clasamentului.