Consiliul Național al Elevilor (CNE) acuză Consiliile Județene (CJ) și operatorii de transport din țară că îi lasă pe elevi fără transport gratuit, deși noua legea a învățământului preuniversitar, 198/2023, le garantează acest drept.

Transport eleviFoto: USER UPLOADED

Tinerii vorbesc despre „abuzuri de putere” și spun că deși școlile și Inspectoratele Școlare Județene (IȘJ) și-au făcut treaba, CJ-urile și operatorii au alte interese, „lipsite de integritate”.

CNE cere Guvernului și Ministerului Educației plata retroactivă pentru lunile septembrie și octombrie a abonamentelor elevilor pentru transportul către școală și introducerea unor sancțiuni pentru cine nu respectă legea.

CNE critică, printr-un comunicat de presă, modificările pe care Legea 198/2023 le-a suferit în Parlament.

„Forma transmisă de Guvern, Parlamentului, cuprindea chiar un algoritm mai simplu pentru a respecta acest drept fundamental al elevilor. Însă, în Parlament, la presiunea consiliilor județene, s-a ajuns la formula din prezent. Aceasta putea fi percepută majoritar cu optimism, fiind un pas înainte spre gratuitate, punctul de plecare fiind sumele forfetare acordate în anul școlar 2022-2023.

La momentul publicării în luna septembrie a proiectului de metodologie privind asigurarea normelor de transport, Consiliul Național al Elevilor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la funcționalitatea prevederilor în contextul elevilor care apelează la mai mulți operatori de transport pentru a ajunge la școală”, explică elevii.

Ei susțin faptul că operatorii de transport și CJ-urile nu și-au respectat atribuțiile prevăzute de lege, iar din această cauză elevii au rămas fără gratuitatea la transportul către și dinspre școală.

„Din nou, suntem martorii unor abuzuri de putere realizate de către operatorii de transport și reprezentanții consiliilor județene, care nu și-au respectat atribuțiile prevăzute în HG 810/2023.

În urma unei consultări realizate în teritoriu, s-a putut constata îndeplinirea obligațiilor de către școli și ISJ, acestea colectând datele necesare și respectând algoritmul impus de noua legislație. Însă, întregul proces a fost blocat în momentul prioritizării intereselor lipsite de integritate ale consiliilor județene, aflate în strânse legături cu operatorii de transport”, se arată în comunicatul de presă al CNE.

„Elevii tot sunt nevoiți să își cumpere abonamentele, deși legislația în vigoare le promite gratuitate”

Elevii condamnă „ferm lipsa de asumare și de respectare a noii hotărâri de guvern de către operatorii de transport și de către reprezentanții autorităților județene”.

„Este deja luna octombrie, iar elevii tot sunt nevoiți să își cumpere abonamentele, deși legislația în vigoare le promite gratuitate”, atrag elevii atenția.

CNE solicită Guvernului și Ministerului Educației ca elevilor să le fie plătite retroactiv sumele pe care le-au cheltuit pentru a ajunge de acasă la școală și invers, pentru lunile septembrie și octombrie.

„Întregul proces ar putea fi unul de succes, doar cu sprijinul real al autorităților județene. Introducerea unor sancțiuni considerabile ar putea crește în mod substanțial gradul de implementare al noii HG. De asemenea, ne dorim implicarea tuturor actorilor din sfera educațională (elevii, părinți, profesori) în discuțiile purtate alături de reprezentanții UNCJR și de cei ai transportatorilor.

Este necesar să păstrăm în continuare aceeași idee de bază din spatele HG 810/2023, nu să revenim asupra sumelor forfetare sau asupra reglementărilor din ultimii ani care s-au dovedit deja ca fiind ineficiente”, explică tinerii.

Președinta CNE, Miruna Croitoru, susține că, având în vedere situația, „decontarea abonamentelor pe lunile septembrie și octombrie este singura soluție acum”.

„Este deja luna octombrie și putem observa cum în mod sfidător reprezentanții autorităților județene și operatorii de transport aleg să facă abstracție de noua HG care reglementează transportul gratuit al elevilor”, a declarat Miruna Croitoru, conform aceluiași comunicat de presă.

Și Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică autoritățile pentru că nu oferă elevilor gratuitatea la transport care este prevăzută în lege.

„Dacă Ministerul Educației și Consiliul Județean Constanța vor refuza în continuare să asigure gratuitatea, nu vom ezita să luăm toate măsurile legale împotriva persoanelor care încalcă drepturile elevilor”, transmiteau cei de la AEC într-un comunicat de presă de la începutul lunii octombrie.