​Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, îl acuză pe George Simion, liderul partidului AUR, de atacuri „legionaro-fasciste” la adresa universităților. Declarația rectorului vine după ce AUR ar fi împărțit luni, 2 octombrie, pliante studenților de la SNSPA prin care îi îndemna să se lase de facultate și să intre în partid.

Pliant SNSPA 2Foto: SNSPA

„Nu te lăsa manipulat de laboratorul propagandistic al sistemului, SNSPA”, scrie pe pliantele care ar fi fost împărțite studenților, conform unui comunicat de presă al SNSPA.

Rectorul Remus Pricopie spune că acțiunea AUR este un atac „de tip legionaro-fascist în spațiul academic”. Studenții și profesorii SNSPA ar fi ignorat pliantele partidului politic.

„Luni, 2 octombrie 2023, cu ocazia deschiderii noului an universitar, George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic. Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR”, se arată în comunicatul de presă.

Pricopie îl cataloghează pe George Simion ca fiind un politician nedemocratic, care are „o problemă cu universitățile”.

  • „Universitatea este un spațiu al libertății de exprimare și de gândire, unde studenții sunt încurajați să exploreze idei noi, să își dezvolte capacitatea critică și să se angajeze în dialog deschis și constructiv pe orice temă. Această libertate intelectuală este fundamentul unui învățământ de calitate, care promovează înțelegerea profundă, toleranța și inovarea în societate. Singurele bariere de manifestare în spațiul academic sunt legea și bunul simț. De aceea, politicieni nedemocratici, precum George Simion, au avut întotdeauna o problemă cu universitățile. Exemplele de tristă amintire ale legionarilor nu sunt foarte îndepărtate. Ultimele „evenimente” de acest tip, respectiv manifestări violente față de vocile critice din spațiul universitar, s-au petrecut în toamna anului 1940, sub coordonarea lui Horia Sima și cu complicitatea ministrului legionar al educației, din acea perioadă.
  • Într-o școală de guvernare, în care se studiază principiile și normele de organizare și funcționare ale unei societăți democratice, este esențial să se discute și despre virușii care pot afecta democrația. Astăzi, studenții SNSPA au asistat la o lecție practică, în care au avut posibilitatea să vadă cum arată și cum se manifestă un astfel de virus al democrației, respectiv cum acționează un politician de factură legionară”, conform aceleiași surse.

„Instituțiile statului vor fi sesizate”

Rectorul SNSPA susține și faptul că va sesiza autoritățile în urma demersului AUR de luni.

  • „După o analiză a legalității demersului de azi al AUR, SNSPA va stabili ce instituții ale statului vor fi sesizate. Conform Legii învățământului superior, art. 13 (3) “Spațiul universitar este inviolabil”, iar Art. 25. — (1) “În instituțiile de învățământ superior sunt interzise activitățile care constau în prozelitism politic”.
  • Nu putem să ignorăm creşterea manifestărilor politice de tip extremist, legionar, fascist, xenofob, antisemit, la care se adaugă o prezență tot mai accentuată a mesajelor publice de negare / ignorare a adevarului, inclusiv a evidențelor ştiințifice, cu scopul explicit de a conduce la dezbinare socială. În fața acestor provocări, este mai important ca oricând să avem atitudini ferme față de atacurile la adresa democrației şi a echilibrului social.
  • Rolul SNSPA în formarea unor specialiști în științele guvernării este fundamental, iar el nu va fi perturbat de exprimările și acțiunile nedemocratice ale unor politicieni care lucrează zi de zi la dărâmarea României pro-europene și euroatlantice, nu la ‘salvarea’ ei”, se mai arată în comunicatul de presă.