​Candidații care au susținut astăzi proba la matematică la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, de la profilul științe ale naturii au primit un subiect tradus greșit, situația înregistrându-se în cazul celor care au dat examenul în limba maternă. Eroarea a fost sesizată la aproximativ o oră de la începerea examenului, iar ulterior candidații au primit alte subiecte și le-a fost prelungit timpul pentru rezolvarea acestora.

Elevi la examenFoto: Inquam Photos / George Calin

La nivel național, de această greșeală au fost afectați 133 de candidați, a declarat, pentru HotNews.ro, secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru.

Potrivit acestuia, subiectele au ajuns greșit pe masa a 126 de candidați care au susținut examenul în maghiară, cinci în germană și doi în italiană.

„A fost o problemă cu un subiect tradus greșit. Varianta în limba română a fost corectă. S-a reparat greșeala și le-a fost prelungit timpul după o oră și jumătate. Noi am primit informația (n.red.: că traducerea a fost greșită) după o oră, o oră și 10 minute. Subiectul în limba română a fost corect. Problema a fost la subiectul de matematică, de la științe ale naturii”, a declarat Lixandru.

Inspectorul școlar general din Covasna, Kiss Imre, spune că la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) greșeala a fost sesizată la aproximativ 45 de minute după începerea probei.

„Au primit după aceea altă variantă, cea corectă. Cam după trei sferturi de oră, 45 de minute, s-a sesizat greșeala. Apoi, a venit varianta corectă. Deci toate au fost traduse greșit, în toate limbile minorităților. A fost la nivel național problema, acolo unde au primit subiecte traduse. Peste tot unde a fost această problemă a fost prelungit timpul”, a spus Kiss Imre.

Astăzi a avut loc a doua probă a examenului de bacalaureat 2023, cea obligatorie a profilului: matematică sau istorie.

Mâine, vineri, 18 august, are loc proba la alegere a profilului și luni, 21 august, este programat să aibă loc examenul la limba și literatura maternă (în cazul elevilor care provin din minoritățile naționale).