Perioada de foc pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a este departe de a se fi încheiat. În timp ce elevii de clasa a VIII-a tocmai au aflat ierarhia de admitere la liceu, după Evaluarea Națională, cei care au luat examenul de Bacalaureat se pregătesc acum pentru admiterea la facultate.

Rezultate BacFoto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Este, pentru ei, punctul culminant al unei perioade în care resimt din plin anxietate și, în unele situații, chiar și stări depresive, trăiri amplificate uneori și de așteptările părinților, explică psihologul și psihoterapeutul Viorel Roman, directorul executiv al Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală.

Greva profesorilor de la final de an școlar le-a dat și mai multe emoții negative tinerilor din ani terminali. S-a ajuns astfel în situația în care la cabinetul psihologului s-au desfășurat foarte multe ședințe de mediere între elevi și părinți – poate cele mai multe din ultimii ani, povestește Viorel Roman.

În timp ce elevii ar trebui să se concentreze doar pe lucrurile care sunt în controlul lor, respectiv învățat, dormit, mâncat sănătos, specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să încerce să nu le „contamineze” emoțiile și să le ofere copiilor sprijinul de care au nevoie pentru a trece cu bine în următoarea etapă din viața lor.

Citește mai mult pe Panorama.ro