​Examenul de Evaluare Națională 2023 începe luni cu proba de limba română și este urmată miercuri de matematică. Pentru Evaluarea Națională 2023 elevii de clasa a VIII-a s-au putut pregăti rezolvând modele de subiecte la română din testele de antrenament de anii trecuți. De asemenea, subiectele la română primite la simularea Evaluării Naționale au fost o metodă de testare a cunoștințelor în vederea examenului de luni.

Examen Evaluare NationalaFoto: AGERPRES

Examenul de Evaluare Națională 2023 va începe luni la la ora 09.00 moment în care elevii vor primi broșura cu subiectele la română. Timpul de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.

La proba de română de la Evaluare Naţională 2023, candidaţii pot să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se predă la finalul probei şi, întrucât conţine subiectele la română şi rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor.

Hotnews.ro publică subiectele la română și baremul la Evaluare Națională 2023, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Reguli pentru rezolvarea subiectelor la română la Evaluare Națională 2023

Ministerul Educației a publicat un ghid cu informații pentru elevii clasei a VIII-a care vor susține Evaluarea Națională 2023 care începe luni cu proba de română.

Pentru rezolvare subiectelor la română primite la Evaluare Națională, elevii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

La proba de Limba română la Evaluare Națională 2023 şi/sau limba maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

La subiectele de la limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de limba la română Evaluare Națională şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

Evaluare Națională 2023 - subiecte la română primite la simulare

Elevii și-au putut testa cunoștințele la română pentru Evaluare Națională 2023 în cadrul simulării organizate în primăvară.

Primul dintre subiectele primite de elevi la română la simulare Evaluare Națională 2023 a fost un fragment din Dansul ursului de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din 30 de ani în șa al lui Felix Țopescu. Cerințele de rezolvare a subiectelor la română priveau identificarea unor informații din cele două texte. De asemenea, o altă cerință era identificarea unor cuvinte care conțin un diftong dintr-o serie dată, precum și a unor cuvinte derivate.

Totodată, între cerințele de la subiectele la română de la simulare Evaluare Națională 2023 era identificarea unor sinonime. Al doilea dintre subiectele la română de la simulare Evaluare Națională 2023 a constat în scrierea unui rezumat al textului 1 în 80-120 de cuvinte.

Evaluare Națională - subiecte la română primite la examenul de anul trecut

Subiectele la română la examenul de Evaluare Națională de anul trecut au fost considerate a nu fi pus probleme foarte mari absolvenților de gimnaziu. Elevii care au susținut examenul la Limba română de la Evaluarea Națională 2022 au avut de rezolvat două subiecte, cu mai multe cerințe, la primul dintre ele primind fragmente din "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran și din "Frânturi din viaţa lui Delavrancea" de Cella Delavrancea.

La subiectul al doilea, elevii clasei a VIII-a au avut de redactat un text narativ, de maximum 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Textul trebuia să includă o secvență descriptivă și o secvență dialogată.

Modele subiecte la română și barem pentru Evaluare Națională 2023 - teste de antrenament

În acest an, Ministerul Educației nu a mai publicat teste de antrenament, elevii putându-se pregăti pentru proba de Evaluare Națională 2023 rezolvând subiecte la română din testele de antrenament de anii trecuți.

Calendar Evaluare Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-aîncepe în 19 iunie, cu proba la Limba română. Primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 4 iulie.

Calendar Evaluare Națională 2023:

  • 19 iunie 2023 - Limba și literatura română - probă scrisă
  • 21 iunie 2023 - Matematica - probă scrisă
  • 22 iunie 2023 - Limba și literatura maternă - probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) - 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie - 4 iulie 2023 - Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Media claselor V-VIII, eliminată din calculul mediei de admitere la liceu

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.

Până acum, media de admitere pe baza căreia s-a făcut înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial s-a calculat ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Hotnews.ro va prezenta luni subiectele la română și baremul la Evaluare Națională 2023, imediat ce acestea vor fi disponibile.