Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi - învăţământul preuniversitar, Iulian Cristache, spune că în acest moment „copiii devin monedă de negociere” și le transmite profesorilor greviști: „Cu toții vrem să avem profesori mulțumiți și demni, dar nu pe spatele copiilor noștri”.

Iulian Cristache, Asociația parintilorFoto: Agerpres

Cristache a transmis acest mesaj pe Facebook, răspunzându-le „celor care spun că toţi părinţii vor amânarea examenelor sau repetarea anului”.

  • „Sunt zeci/sute de mesaje primite. Sunt oameni care nu au timp să incite, care nu pierd timpul pe fb, care nu sunt selectați la emisiuni.
  • Cei care, cel puțin la nivel declarativ, spuneți că doriți chiar și amânarea anului școlar, vă recomand ca... în semn de solidaritate cu profesorii... să vă lăsați "repetenți" copiii un an de zile. Să vedem câți elevi vă vor asculta.
  • Vă hrăniți cu manipulări? Chiar vreți să vă cred că sunteți în stare să pierdeți un an din viața copiilor?
  • În acest moment, copiii devin monedă de negociere, e foarte ușor de văzut.
  • Nimeni nu spune că salarizarea dvs. este una corespunzătoare. Nimeni! Cu toții vrem să avem profesori mulțumiți și demni, dar nu pe spatele copiilor noștri”, a scris Cristache.

Legat de revendicările sindicatelor, el spune că acestea au primit ce au cerut la prima întâlnire cu Guvernul și le reproșează sindicaliștilor că nu știu să negocieze și că o fac „în forță și neprincipial”.

Ultima ofertă a Executivului, asumată prin OUG, este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Guvernul s-a reunit, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, și a aprobat OUG.

Profesorii au respins încă de miercuri seară și ultima ofertă a Guvernului și au anunțat că vor continua greva.

  • „Mandatul primit de la profesori este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu există alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului dat de ei.
  • De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a anunțat joi liderul Federației sindicale din educație (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, după ce Guvernul a adoptat OUG, deși sindicatele anunțaseră că nu sunt de acord cu condițiile, respectiv cu majorările eșalonate pe trei ani.