​Salariul unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată ar urma să fie de 5.098 de lei brut, de la 1 iunie, fără alte sporuri, fapt ce ar însemna un salariu net de 2.982 de lei, în creștere cu 23% față de actualul salariu net al unui profesor debutant, potrivit proiectului de OUG cu ultima ofertă a Guvernului respinsă de profesori.

Protest al profesorilorFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

Guvernul a lansat miercuri seara în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență cu ultima ofertă făcută azi la negocierile cu sindicatele, act ce ar urma să fie adoptat joi de către Executiv într-o ședință excepțională.

Este vorba de o creștere salarială de la 1 iunie 2023 de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării, ofertă respinsă însă miercuri seara de liderii sindicali.

Salariul net al unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată ar crește cu 23% de la 1 iunie

Salariul brut de bază al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant este în prezent de 4.098 de lei, ceea ce înseamnă un salariu net de 2.424 de lei, după cum HotNews.ro a scris deja.

Dacă aplicăm o creștere de 1.000 de lei brut pe lună, așa cum prevede proiectul de OUG, se ajunge la un salariu brut total de 5.098 de lei, ceea ce ar însemna un salariu net lunar de 2.982 de lei.

Aceasta ar însemna că prin majorarea propusă de Guvern un profesor debutant ar primi în plus 558 de lei net pe lună la salariu, o creștere de 23% față de salariul net actual.

Dacă se va aplica de la 1 iunie, timp de 7 luni, așa cum a anunțat Guvernul, ar însemna un plus de 3.906 lei la veniturile nete lunare în acest an.

Creștere de 23,4% la salariul net pentru un profesor debutant cu studii superioare de scurtă durată

Salariul brut de bază al unui profesor cu studii superioare de scurtă durată debutant este în prezent 4.007 lei, fără alte sporuri, ceea ce ar însemna un salariu net de 2.372 de lei.

Aplicând creșterea de 1.000 de lei, proiectul de OUG prevede că un astfel de profesor va avea un salariu brut de bază de 5.007 lei de la 1 iunie, corespondentul unui salariu net de 2.929 de lei pe lună.

Aceasta ar însemna că salariul net al unui astfel de profesor ar crește cu 557 de lei, respectiv cu 23,4% față de salariul net actual.

Impactul bugetar al creșterilor salariale de la 1 iunie - peste 2,1 miliarde de lei

Majorările salariale de la 1 iunie, propuse de Guvern, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

Impactul bugetar în acest an ar fi de peste 2,16 miliarde de lei, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Profesorii au respins și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva

Profesorii resping și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva declanșată în 22 mai, au anunțat liderii federațiilor sindicale după noile discuții avute miercuri seară la Palatul Victoria.

Reamintim că ultima ofertă a Executivului este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

Liderul FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor:

  • Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge
  • În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte
  • În momentul de faţă, greva continuă

Liderul FSLI: Simion Hăncescu:

  • Eu am avut deja şedinţă cu liderii judeţeni, care au respins oferta
  • Nu suntem de acord cu acel interval de trei ani, de majorare etapizată. Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori
  • Majorarea de la 1 iunie e o problemă, grila, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, e alta. Oamenii au spus foarte clar că vor aplicare integrală, nu doar 40%
  • Nu sunt de acord nici cu suma de 1.000 de lei
  • Am înțeles că Guvernul va da joi ordonanța. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine şi decizia le aparţine. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc

Când vor lua decizia membrii sindicatelor?

  • În acest moment, greva continuă, ca să fie foarte clar
  • Până marți, se va lua o decizie. Aveți răbdare, până atunci sunt zile libere

Pentru detalii citește: BREAKING Profesorii au respins și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva / Reacția Executivului / Cum arată proiectul de ordonanță privind majorările salariale în educație