Rectorul Universității din București (UB), prof. univ. dr. Marian Preda, și-a exprimat solidaritatea cu greva profesorilor din preuniversitar după ce cadrele didactice și personalul auxiliar ai Universității și-au manifestat susținerea față de revendicările sindicatelor.

Marian Preda, rectorul Univ. BucurestiFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Revendicările, atât cele de natură salarială, cât și celelalte de ordin legislativ, dar, mai ales, cele care privesc investițiile în baza materială și în infrastructură nu sunt simple deziderate, ci reprezintă nevoi stringente fără de care sistemul de educație românesc nu poate fi unul performant”, consideră rectoruș UB.

Marian Preda atrage atenția că de peste 30 de ani, decidenții politici proclamă educația ca pe o prioritate națională, dar procentele din PIB alocate educației și cercetării au rămas printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

„Dacă vrem, cu adevărat, o Românie educată, educația trebuie să fie finanțată!”, spune rectorul.

Profesorii mai multor facultăți din cadrul Universității din București au aderat, pe parcursul zilei de miercuri, la mesajul de solidaritate cu profesorii greviști din preuniversitar, transmis în cursul dimineții de Facultatea de Litere a instituției de învățământ superior din București, anunță decanul de la Litere.

Pe 18 mai, rectorul Universității din București, Marian Preda, spunea pentru Edupedu.ro că instituția pe care o conduce nu intră în grevă și în acest context “nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni”.

Profesorii au respins și ultima ofertă a Guvernului și continuă greva declanșată în 22 mai, au anunțat liderii federațiilor sindicale după noile discuții avute miercuri seară la Palatul Victoria.

Reamintim că ultima ofertă a Executivului este o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.