Cadrele didactice nu cedează și continuă greva declanșată în 22 mai, sindicatele din educație anunțând că nu vor semna niciun acord, fie el și girat de președintele României, și că își mențin solicitarea de majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare. Miercuri, au loc proteste în stradă ale profesorilor în mai multe orașe, precum Constanța, Galați sau Suceava. Conform unor surse politice, Guvernul nu ar renunța nici el, oferta fiind aceeași - majorarea salariilor odată cu noua lege a salarizării.

Mesajul unei profesoare la mitingul din Piata VictorieiFoto: Hotnews / Adrian Vasilache

De la ora 14.00, era programată o ședință de guvern, aceasta fiind decalată, în condițiile în care au loc negocierile cu sindicatele din educație.

15:25Guvernul va adopta joi prin Ordonanță de Urgență creșterea salariilor în educație cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, ce se va regasi în viitoarea lege a salarizării. Pentru personalul nedidactic, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

13:51Administrația prezidențială a anunțat că Iohannis le-a cerut liderilor PNL și PSD „să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”:

  • „În cadrul discuțiilor au fost analizate revendicările Federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor.
  • Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice.
  • Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”.

13:03 Liderii celor trei federații sindicale din educație au fost chemați miercuri la noi discuții la Palatul Victoria, începând cu ora 13.30, potrivit liderului sindical Anton Hadăr.

Invitația le-a fost transmisă după ce liderii coaliției s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, discuțiile durând o oră.

..............................

Întâlnirea convocată de Iohannis a început la ora 12.00. La discuţii participă premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi consilierul prezidenţial Daniela Bârsan. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu se află în București, fiind la Cluj-Napoca, astfel că nu participă la discuţii.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, condusă de Simion Hăncescu și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, condusă de Marius Nistor au anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, că, după consultarea organizațiilor județene, au decis să continue greva generală și să nu semneze un acord politic care nu include creșterea salariilor.

Anunțul a fost făcut înainte de întâlnirea liderilor coaliției cu președintele Klaus Iohannis, de la ora 12.00, la Cotroceni.

Anunțul sindicatelor din educație:

  • „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.
  • Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”.

Solicitările sindicatelor din educație au rămas aceleași:

  • Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
  • Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

Ce le oferă Guvernul profesorilor

Ultima ofertă a Guvernului pentru sindicatele din educație a fost acordarea unor prime „pentru susținerea carierei didactice” de 4.000 de lei, în două tranșe, pentru personalul didactic - 2.000 de lei net suma forfetară, care să fie plătită în iunie și alți 2.000 lei net care să fie plătiți în octombrie, din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont până la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Pentru personalul nedidactic, prima ar fi de 1.500 de lei, tot în două tranșe.

Oferta a fost respinsă ferm de către sindicate, care spun că „profesorii nu sunt asistați sociali” și că au nevoie de salarii mărite, nu de vouchere.

Miercuri, surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că Guvernul nu ar renunța nici el, oferta fiind aceeași - majorarea salariilor odată cu noua lege a salarizării. De asemenea, Guvernul ar urma să propună o creștere a salariului profesorului debutant până la 4.000 de lei, etapizat pe trei ani, tot prin viitoarea lege a salarizării, au declarat aceleași surse.

Proteste în stradă în mai multe orașe: „Nu cedăm”

Miercuri, au loc proteste în stradă ale profesorilor în mai multe orașe, precum Constanța, Galați sau Suceava.

La Constanța, sute de cadre didactice protestează în faţa Prefecturii Constanţa, nemulţumite că negocierile cu Guvernul nu au dus deocamdată la niciun rezultat.

Profesorii au scandat: „Nu cedăm” şi au afişat mai multe pancarte pe care era scris: “România educată = România eşuată”, “Popor needucat, masă de manipulat”, conform News.ro.

Protestul a debutat pe acordurile melodiei „O lume minunată”, interpretată de Mihai Constantinescu.

  • „În presă încearcă să se speculeze faptul că facem această mişcare cu substrat politic. Este o minciună.
  • Este o minciună urâtă pentru că încă din luna februarie au fost anunţaţi care este calendarul de proteste, iar acolo se spunea foarte clar că, dacă nu stau de vorbă cu noi, dacă nu adoptă măsurile de care educaţia are nevoie, acum în luna mai, vom porni greva.
  • Suntem în a doua săptămână de grevă, rezistăm presiunilor, facem sacrificii, iar ei îşi bat joc de noi”, a afirmat Mitică Iosif, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Mitică Iosif

La Suceava, sunt în stradă peste 1.000 de profesori.

​Peste 20.000 de cadre didactice au ieșit în stradă, marți, mulți dintre ei venind cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”.

Liderii sindicali au avut, tot marți, noi discuții cu premierul Nicolae Ciucă, la capătul cărora au anunțat că vor continua greva, pentru că Executivul refuză să le majoreze salariile. După ce manifestanții au ajuns la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a primit la discuții pe liderii sindicali, la solicitarea acestora.

La finalul discuțiilor, sindicatele au anunțat că Iohannis s-a oferit să gireze un acord cu guvernul privind revendicările lor: „Miercuri, greva continuă, iar oamenii vor decide ce vor face în continuare”. În timp ce liderii sindicali anunțau concluziile discuțiilor de la Cotroceni, mulțimea din piață scanda „Nu cedăm”.

Încheierea situației școlare pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a și perioada de înscriere la bacalaureat a fost prelungită

Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai.

Marți, Ministerul Educației a anunțat că prelungește până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat 2023. Tot până la această dată va fi prelungită și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali.

Ministerul susține că aceste modificări nu vor afecta în niciun fel calendarul de desfășurare a probelor din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau pe cel al Evaluării Naționale 2023.

Calendar Bacalaureat 2023

Calendarul examenului de Bacalaureat 2023 era programat să debuteze în 29 mai, odată cu deschiderea înscrierilor candidaților pentru prima sesiune de BAC, probele scrise fiind programate începând din 26 iunie. Rezultatele finale la BAC 2023, prima sesiune, se afișează în 7 iulie. Care este noul calendar:

  • 29 mai - 9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 12 - 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
  • 14 - 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
  • 14 - 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale - proba D
  • 19 - 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C

Probele scrise la BAC 2023

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) -proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
  • 4 - 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Calendar Evaluare Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a va începe în 19 iunie, cu proba la Limba română. Primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 4 iulie.

Pentru elevii clasei a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni şi se încheie în 9 iunie 2023.

Calendar Evaluare Națională 2023:

  • 6 - 9 iunie 2023 - Înscrierea la Evaluarea Națională 2023
  • 9 iunie 2023 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023 - Limba și literatura română - probă scrisă
  • 21 iunie 2023 - Matematica - probă scrisă
  • 22 iunie 2023 - Limba și literatura maternă - probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) - 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie - 4 iulie 2023 - Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.