Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, joi seară, că ”nu suntem la piaţă, nici la mall”, după ce a fost întrebat de ce vine Guvernul cu aceeaşi ofertă pentru profesori ca aceea din această dimineaţă şi cât mai este dispus Executivul să mai aibă dialog cu sindicatele din învăţământ, potrivit News.ro.

Dan Carbunaru, purtator de cuvant GuvernFoto: Captura Guvern

”Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aş putea să fac trimitere şi la alte măsuri, din alte registre de măsuri pe care acest guvern şi le-a asumat în perioade foarte complicate şi care au fost discutate sau interpretate (...)”, a declarat Cărbunaru.

Cărbunaru a adăugat că nu poate crede că Guvernul poate jigni sistemul educaţional din România.

”Nu aş putea să cred că acest Guvern poate jigni sistemul educaţional dn România alocând 8 miliarde de lei în plus, în bugetul sistemului educaţional. N-aş putea să cred şi n-aş putea să spun că Guvernul României jigneşte sistemul educaţional elaborând pentru prima dată pentru învăţământul preuniversitar şi universitar (...) Nu aş putea să spun că acest guvern care urmează să implementeze, ceea ce de fapt a început, dar mă refer acum strict la partea de educaţie, cheltuirea a 3,6 miliarde de euro până în 2029 pentru dotarea şcolilor, pentru ridicarea din ruine a unor şcoli care acum sunt îngropate în moloz, pentru dotarea de laboratoare (...) Este adevărat, aşteptările celor care astăzi lucrează în sistemul educaţional şi care şi noi ca cetăţeni avem aşteptări, dar acum mă raportez la ce aşteaptă ei să primească, sunt foarte mari. Iar aceste aşteptări sunt legitime, aşa cum legitime sunt aşteptările tuturor cetăţenilor din această ţară, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat, să trăiască mai bine în aceast ţară. Şi se fac eforturi în acest sens (...)”, a mai precizat Cărbunaru.

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară. „Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi.