Sindicatele din educație - aflate în cea de a trei zi de grevă generală - vor organiza joi un miting în Piața Victoriei la care sunt așteptați 15.000 de oameni.

Greva in scoliFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • UPDATE Comisia de avizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Capitalei, din care fac parte reprezentanți ai forțelor de ordine, au respins solicitarea depusă de sindicaliști pentru organizarea protestului deoarece nu a fost făcută în termenul legal, au declarat pentru HotNews.ro reprentanți ai Primăriei Capitalei.

Mitingul - organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” - ar urma să aibă loc joi între orele 12:00 și 16:00, conform adresei transmise de sindicate către Primăria Municipiului București, pentru autorizarea acțiunii de protest.

  • „Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității solutionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor. Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învăţământ”, se arată în documentul sindicatelor, conform edupedu.ro.

Reamintim că peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, prima reacție la greva din educație, spunând că speranța sa este ca greva din educație „să se termine amiabil”.