Preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a spus luni că mesajul premierului Nicolae Ciucă în care profesorii erau chemați să revină la catedră nu va face decât să crească numărul greviştilor. El a mai declarat că o rezolvare a conflictului ar fi ca Guvernul să vină cu un act normativ, să acorde o mărire salarială în avans faţă de legea salarizării, relatează News.ro.

Simion HancescuFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

”Nu avem nimic în plus faţă de ce s-a întâmplat ieri la guvern. Datele sunt aceleaşi. (..) Asta este situaţia. Din păcate am înţeles că premierul a dat un mesaj în seara asta, către profesori să meargă la clasă. În opinia mea, acest mesaj nu va face decât să crească numărul greviştilor”, a spus Simion Hăncescu la Prima News.

El a arătat că ”oamenii nu au încredere în promisiuni”.

”Semnalul a fost când au scos din legea salarizării un articol care făcea referire la salarizare, atunci oamenilor li s-a aprins beculeţul şi au spus: stai aşa că e o ţeapă”, a spus Hăncescu.

Reprezentantul FSLI a menţionat, despre rezolvarea conflictului, că au cerut şi ieri Guvernului să vină cu un act normativ, să acorde o mărire salarială în avans faţă de legea salarizării cu care îi ameninţă că vor fi prioritari.

”Să pună în aplicare ce a spus şi preşedintele României, inflaţia a fost mare, salariile mici, să acopere prăbuşirea dramatică a puterii de cumpărare a celor din învăţământ”, a precizat Simion Hăncescu.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut luni apel către angajații din învățământ - care au declanșat luni greva generală - să revină la catedră, „mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi”.

Ciucă a transmis acest mesaj în contextul în care a „salutat” aprobarea în Senat a noilor legi ale educației.

Amintim că sindicatele din educație au declanșat luni o grevă generală în școli, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nici o înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.