Greva din educație continuă și marți, iar procentul celor care participă este covârșitor, spune liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu. Sindicatele au transmis că resping oferta Guvernului, însă ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că așteaptă un răspuns și că Guvernul este „deschis la dialog oricând”, deși nu a mai chemat sindicatele la discuții.

Greva in scoliFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Amintim că sindicatele din educație au declanșat luni o grevă generală în școli, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nicio înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat, marți, la B1TV, că este posibil ca în două zile să se ajungă la o participare de 100% la grevă a angajaților din învățământ.

  • „Păi, dar este logic. Așa cum v-am anunțat și ieri, această grevă a fost hotărâtă de oameni, în urma referendumului, și oamenii sunt cei care sunt extrem de hotărâți, primesc foarte multe semnale din toată țara, se alătură și cei care n-au semnat pentru grevă în zilele trecute.
  • Procentul este covârșitor, deci se va ajunge, așa cum am prorocit ieri, la 100% cred că în două zile”, a spus Hăncescu.

„Probabil vor să lase pe oameni în grevă gândindu-se „poate, poate vor ceda”. Se înșală”

Întrebat dacă ne putem aștepta ca marți să nu mai lucreze niciun profesor, el a spus că „este foarte probabil”.

  • „Am înțeles că s-a luat decizia să se suspende orice discuție legată de schimbările politice până se încheie greva profesorilor. Asta sună cam în felul următor „noi mai avem răbdare, voi puteți să stați în grevă cât vreți, că noi nu ne grăbim”. Ăsta este un semnal rău, ceea ce ne determină să credem că nu au cele mai bune intenții de a rezolva problema.
  • Probabil vor să lase pe oameni în grevă, gândindu-se poate, poate vor ceda. Ei, aici se înșală (…). O spun pentru a n-a oară: am atras atenția celor de la guvern de luni de zile, haideți să ne așezăm, să discutăm și să rezolvăm problemele din sistem, pentru că nemulțumirile sunt extrem de mari și există riscul major să se ajungă la o grevă generală, dar, din păcate, au luat-o ca pe o glumă. Și iată că e grevă generală, de amploare, fără precedent, chiar mai mare decât cea din 2005!”, a adăugat președintele FSLI.

Guvernul susține că e „deschis la dialog” oricând, dar nu a mai chemat pe nimeni la discuții

Sindicatele au transmis că resping oferta Guvernului, însă ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că așteaptă un răspuns și că Guvernul este „deschis la dialog oricând”, deși nu a mai chemat sindicatele la discuții.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a susținut, luni, la Palatul Victoria că așteaptă un răspuns din partea sindicatelor după întâlnirea de duminică, deși liderii sindicali din educație au anunțat deja că nu acceptă propunerile Guvernului.

  • „Răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum și imediat, mâine, poimâine, oricând”, a răspuns Budăi, întrebat când vor avea loc noi discuții cu sindicatele din educație.

Dialogul între ministrul Muncii și jurnaliști:

  • Nu este în atribuția dumneavoastră și a premierului să îi chemați la întâlnire?
  • Marius Budăi: Și asta am făcut ieri. Nu asta am făcut ieri? I-am chemat la întâlnire.
  • Și acum așteptați de la ei
  • Marius Budăi: Așteptăm, le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat și scurtarea calendarului, am avut anumite concluzii și s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern, nu mai reiau eu acuma ce s-a prevăzut acolo. Urmează răspunsul dumnealor (n. red sindicatelor), după care discuțiile continuă.
  • Răspunsul lor este că nu i-ați chemat astăzi la negocieri.
  • Marius Budăi: Credeți-mă că nu am avut timp să mă uit în presă, dar eu vă spun că deschiderea la dialog, și asta le-a spus și premierul și președintele Camerei Deputaților, este permanentă. Și așa trebuie să fie”.

Întrebat care este soluţia Guvernului, în condiţiile în care profesorii refuză să se întoarcă la clase, pentru că acele bonusuri promise din Anexa opt nu sunt suficiente, Budăi a răspuns: „Asta face parte din dialog şi o vom dialoga în continuare. Vom continua”.

„Important este ca soluţiile pe care Guvernul le prezintă să se regăsească într-o formă de dialog, şi nu într-o formă de protest”

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a susținut, în același briefing, că „dialogul dintre Executiv şi sindicate continuă”:

„Important este ca soluţiile pe care Guvernul le prezintă, aşteptările sindicatelor să se regăsească într-o formă de dialog şi nu într-o formă de protest, cum este cazul acestei greve care, repet, pune într-o situaţie extrem de delicată şi complicată nu doar funcţionarea sistemului, dar mai ales copiii care se pregătesc în această perioadă de examene.

Sunt copii aflaţi în clasa a 8-a sau în clasa a 12-a care nu au nevoie de emoţii suplimentare, iar efortul pe care ei l-au făcut în toată această perioadă alături chiar de profesorii lor, dar şi de părinţi, este păcat să fie afectat de o astfel de formă de protest, care poate fi înlocuită oricând printr-un dialog şi înţelegerea modalităţilor concrete care să aducă oamenilor din sistem viaţa mai bună şi recunoaşterea publică a importanţei lor, aşa cum de altfel este şi normal”.

Oferta Ministerului Educației

Ministerul Educației a anunțat luni că, în urma discuțiilor de duminică de la guvern, împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Investițiilor au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:

  • salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
  • Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
  • acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;
  • acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate.

Sindicate: „Nu avem nevoie de ajutoare sociale”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au reacționat la ultimul mesaj al Ministerului Educației, spunând că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”:

  • „NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!
  • AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice!
  • Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE”.