Sindicaliştii sunt acuzați că fac grevă în favoarea PSD sau în favoarea PNL, însă acest protest a fost declanşat de nemulţumirile acumulate de peste 30 de ani, care au dus la subfinanțarea în sistemul de învățământ, a declarat luni preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, care a vorbit și despre „semnalul pozitiv” pe care cadrele didactice îl așteaptă de la guvernanți.

Greva in scoliFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „În ultima vreme, atât domnul Ciolacu, cât şi domnul Ciucă şi nu numai, tot felul de experţi în probleme de mişcări sociale şi de educaţie au pus o întrebare tranşantă: „De ce faceţi grevă taman acum când se schimbă Guvernul, când situaţia ţării este foarte delicată?”,
  • Unii vin şi ne acuză că „faceţi grevă în favoarea PSD-ului”, alţii că ”faceţi grevă în favoarea PNL-ului”. Mesajul nostru este foarte clar: nu facem grevă nici pentru PSD, nici pentru PNL, pentru niciun partid. Nu ne interesează de aşa ceva.
  • Este vorba de nemulţumirile acumulate în sistem de peste 30 de ani, este vorba de subfinanţarea sistemului, este vorba de statutul social al personalului care lucrează în sistemul de învăţământ preuniversitar, s-a ajuns la o limită, iar clasa politică, din păcate, nu se bucură de credibilitate în faţa colegilor noştri”, a declarat Marius Nistor, luni, la Prima News.

Întrebat ce s-a discutat la întâlnirea de duminică de la guvern, liderul sindical a spus că intervenția premierului de la începutul discuțiilor, care a apărut „foarte rapid” în presă a generat reacții ale cadrelor didactice din țară.

  • „Colegii noştri din ţară ne-au spus să transmitem Guvernului că nu sunt asistaţi social, cer o salarizare decentă.
  • Când vorbim de salarizare decentă, ne referim la toate categoriile de personal nedidactic, didactic, auxiliar didactic, didactic de predare, colegii care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control. La un moment dat, s-a vorbit de grila de salarizare pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, o grilă de salarizare decentă, o grilă de salarizare care zace la Ministerul Muncii şi unii au început să acrediteze ideea că sunt nişte costuri foarte mari pentru Guvernul României şi nu îşi pot permite să pună în aplicare aşa ceva”, a afirmat liderul de sindicat, citat de News.ro.

„Știți cât câștigă anual un cadru didactic din Germania?”

El a făcut o comparaţie între cât câştigă un profesor în România şi unul în Germania:

  • „Şi atunci i-am întrebat următorul lucru: dacă punem în aplicare acea grilă şi un cadru didactic cu vechime peste 40 de ani, studii superioare de lungă durată, ajunge să primească 7.000 de lei pe lună, ce ar înseamna venit anual? În jur de 16.800 de euro.
  • Şi mă raportez la un cadru didactic din Germania, ştiţi cât câştigă anual? 60.000 de euro. Cam aşa este diferenţa între noi şi ei, păstrând totuşi o limită, ţinând cont de PIB-ul Germaniei şi PIB-ul României, totuşi nu putem merge pe ideea că trebuie să menţinem cadrele didactice la o salarizare care este pur şi simplu batjocoritoare.
  • Luăm şi personalul nedidactic – 1900 de lei salariul pe lună. Un personal didactic auxiliar – 3.200 – 3.500 – secretare, contabilă. Este inacceptabil. Luăm personal didactic de predare debutant cu 2.500 de lei cu bonusuri, cu alocaţia de hrană cu tot. Un profesor cu grad didactic II care ajunge după 25 de ani să primească 3.500 de lei”.

Liderul sindical mai spune că guvernanţii se vor baza pe faptul că va fi pusă o presiune asupra profesorilor din partea părinţilor şi elevilor dacă această grevă va continua mai mult timp.

„Acesta ar fi semnalul pozitiv”

  • „Dacă vor să dea un semnal pozitiv, astăzi la Senat pesemne se tranşează pachetul legislativ, să reintroducă acel articol care spune clar că salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu pe economie. Acesta ar fi semnalul pozitiv. (…)
  • Ştiţi pe ce se bizuie mai departe? Că ne vor acţiona în instanţă sau nu ne vor acţiona în instanţă, dacă vor lăsa greva să continue, greva va continua cât şi-o vor dori colegii noştri, ei sunt singurii în măsură să renunţe la aşa ceva.
  • Merg pe ideea că dacă se va prelungi prea mult va apărea o presiune formidabilă din partea părinţilor şi elevilor îndreptată împotriva cadrelor didactice şi uite aşa rezolvăm această situaţie a învăţământului preuniversitar. Este o mare greşeală, pentru că asta înseamnă că amanetăm viitorul acestei ţări”, a mai declarat Marius Nistor.

Amintim că sindicatele din educație au declanșat luni o grevă generală în școli, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nici o înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni.

Sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.