​Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă, marţi seară, că speră să nu se ajungă la greva generală din învăţământ, în zilele viitoare urmând noi discuţii cu sindicaliştii. Potrivit acesteia, multe lucruri nu ţin de Ministerul Educaţiei, dar s-a declarat convinsă că nu se va ajunge la bulversarea examenelor naţionale.

Ligia DecaFoto: Guvernul Romaniei

„Eu încă sper că nu ajungem în situaţia în care greva de protest să fie declanşată”, a afirmat, marţi seară, la Digi 24, Ligia Deca.

Întrebată despre riscul bulversării examenelor de final de an, Deca a afirmat: „Trebuie să luăm această declaraţie şi în logica negocierii sindicale”. „Ar fi un sacrificiu inacceptabil ca această generaţie de elevi să nu poată finaliza Evaluarea Baţională, Bacalaureatul...şi mai este mult până acolo”, a mai declarat ministrul Educaţiei, potrivit news.ro.

Ligia Deca şi-a exprimat convingerea că nimeni nu-şi doreşte – nici guvernanţi, nici profesori sau sindicate, ca examenele să fie boicotate.

Ministrul a reiterat ideea că s-a întâlnit cu sindicatele, în 9 mai.

”Am discutat apropo de ce putem face noi, la Ministerul Educaţiei, pentru ca nemulţumirea să scadă şi să nu existe premisele pentru un astfel de gest. Multe din lucruri nu ţin deloc de Ministerul Educaţiei, Mâine o să avem o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din preuniversitar”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Deca a precizat că speră ca în zilele următoare vor exista întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi Guvernului, ”care pot avansa discuţii şi vis-a-vis de grila salarială”.

„Acolo este chestiunea care doare probabil cel mai tare”, a mai afirmat Ligia Deca.

Aceasta s-a referit şi la greva de avertisment de miercuri.

„Eu fac apel la cadrele didactice (...) să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem necazuri familiilor care ştiu că au copiii la ore”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00