Aproape 10.000 de sindicaliști din învățământ au ieșit miercuri în stradă, revendicările fiind de natură salarială, dar și privind infrastructura de educație. Sindicaliștii s-au întâlnit în fața Guvernului și au plecat în marș pe Calea Victoriei spre Parlament.

Protest sindicate din educație Foto: Hotnews / Clarice Dinu

În drum de la guvern spre parlament, manifestanții s-au oprit la Biblioteca Universitară, unde au așteptat pentru a nu se întâlni, la Palatul Parlamentului, cu protestatarii AUR.

„Nu vrem să ne amestecăm cu cei care protestează acolo. (...) Nu avem nicio treabă cu cei care protestează acolo, e treaba lor, noi avem o altă agendă şi nu ne amestecăm cu alte persoane”, a spus liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

El a spus că rămâne în vigoare intenţia de a declanşa greva generală în educaţie, începând cu 22 mai.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au anunțat că acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.

Potrivit acestora, este în desfăşurare și un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu 22 mai.

Reacția ministrului Educației

Ligia Deca a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectelor legilor educaţiei, că în calitate de ministru al Educaţiei va „lupta ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării şi al sprijinului şi respectului”.

Ea a spus că învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea.

”Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat, în discuţiile pe care le-am avut, inclusiv ieri, cu reprezentanţii federatiilor sindicale din învătământ că ne dorim aceleaşi lucruri. Munca profesorilor trebuie apreciată, iar în Ministerul Educaţiei vor găsi totdeauna un partener”, a susținut Deca.

Revendicările federaţiilor sindicale din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.