Site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri, fiind afișat un mesaj antisistem: „Dragi elevi, nu vă mai bateţi capul cu şcoala, este o pierdere de timp”. Ministerul Educației spune că site-ul conține doar date publice și de informare a cetățenilor, astfel că nu au fost compromise date confidențiale.

Site-ul ministerului educației a fost atacat de hackeriFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Site-ul a fost spart în timpul nopții, fiind afișat următorul mesaj:

  • „Sistemul de învățământ românesc este unul foarte prost, care nu te învață absolut nimic util, ci doar te îndoctrinează cu informații inutile. Pe cine putem da vina? Pe profesori?
  • Nici vorbă, ei sunt mai proști decât elevii. Faptul că acceptă să lucreze pentru un salariu de ***, într-un mediu și mai ** arată nivelul lor de inteligență, care nu este foarte ridicat.
  • Dragi elevi, nu vă mai bateți capul cu școala, e o pierdere de timp. Ce te învață școala în 10 ani poți învăța gratis, pe Youtube. Guvernul v-a făcut să credeți că dacă nu aveți studii superioare sunteți proști și veți avea salarii mici, dar sunteți și mai proști că îi credeți și îi ascultați”.

Serviciul de Telecomunicații Speciale, care administrează platforma edu.ro, afișează acum un mesaj de mentenanță.

Ministerul Educației: Nu au fost compromise date confidențiale

Ministerul Educației a transmis, la ore bune de la atacul cibernetic, că administratorii IT ai instituției analizează incidentul cibernetic care a dus la blocarea site-ului www.edu.gov.ro.

  • „Specialiștii în tehnologia informației lucrează pentru consolidarea infrastructurii paginii și repunerea acesteia în funcțiune în cel mai scurt timp. Sunt efectuate operațiuni de evaluare, izolare și remediere a eventualelor vulnerabilități. Până la finalizarea acțiunilor de auditare de securitate, site-ul va rămâne în modul offline.
  • Precizăm că site-ul www.edu.gov.ro conține doar date publice și de informare a cetățenilor, nefiind compromise date confidențiale.
  • Prioritatea instituției noastre este soluționarea rapidă a incidentului pentru a ne asigura că edu.ro nu mai prezintă riscuri de securitate cibernetică și poate fi utilizat din nou fără riscuri”, spune Ministerul Educației.