Deputații PSD, PNL și UDMR din comisia de învățământ au făcut, miercuri, modificări la legile educației prin care introduc religia ca proba opțională la bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, specializările filologie și științe sociale.

Religia in scoliFoto: Agerpres

Este vorba de două amendamente depuse și susținute de PSD, PNL, UDMR și Minorități la articolul 99, proba E – probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării sunt desfășurate după cum urmează:

  • c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie și științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.
  • d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică două probe scrise, dintre care o probă obligatorie, la limba și literatura unei limbi de circulație internațională și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau științe socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie

O altă modificare adusă proiectului legilor educației inițiat de Ligia Deca prevede ca înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie să se facă prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor.

Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. Cererea scrisă este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pentru perioada desfășurării cursurilor.

De asemenea, disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, şi avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educaţiei încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Deputaţii au mai decis că în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, precum şi în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menţinute în OUG 137/2000, cu excepţia măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi ideologică, precum şi prozelitismul religios.

Reacția Bisericii

Aprobarea Religiei ca materie eligibilă la Bacalaureat este „un act firesc, împlinit în perfectă concordanță cu statutul unei discipline care face parte din trunchiul comun al programei școlare, un act care, simultan, responsabilizează și mai mult cultele religioase”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, cultele religioase trebuie să propună și să susțină constant o tematică demnă de statutul cultural al acestei materii studiate în școală, rolul acesteia din urmă fiind transmiterea cunoașterii formatoare atât intelectual, cât și moral.

Reamintim că deputații din comisia de învățământ au termen până săptămâna viitoare pentru a dezbate legile educației inițiate de Ligia Deca și asumate în Coaliție. Senatul este camera decizională pentru adoptarea pachetului de legi.