Academia de Studii Economice din București, liderul învățământului economic superior din România, împlinește în această primăvară 110 ani de la înființare.

Academia De Studii Economice din București Foto: ASE

În primul deceniu al secolului al XX-lea, în contextul dezvoltării economice a României, un grup de tineri economişti, formaţi în universităţile europene de prestigiu, pe baza experienţei academiilor comerciale din Europa Occidentală, au gândit şi au iniţiat proiectul de înfiinţare a Academiei, sub egida Ministerului Industriei şi Comerţului, condus la acea vreme de Nicolae D. Xenopol. Întreaga răspundere, dar şi întregul merit au revenit acestuia, Nicolae D. Xenopol fiind cel care a demonstrat utilitatea şi necesitatea existenței unei asemenea instituţii de învăţământ economic cu rang universitar. La baza activităţii Academiei a stat Legea privind înfiinţarea Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale (AISCI), promulgată prin Decretul Regal nr. 2978 din 6 aprilie 1913. Aici s-au creat primele programe de studii universitare în domeniul economic de inspiraţie occidentală, în cadrul cărora au predat profesori iluştri precum: Gheorghe Taşcă, Virgil Madgearu, Ion Răducanu, Nicolae Iorga, Victor Slăvescu şi alţii.

Academia de Studii Economice din București sărbătorește printr-o serie de manifestări cei 110 ani de excelență în învățământul superior economic și de administrație publică din România și Europa de Sud-Est.

Luni, 3 aprilie, are loc inaugurarea clădirii de patrimoniu „Casa Nanu Muscel”, după renovarea și consolidarea completă, lucrările fiind realizate de către experți atestați în restaurarea monumentelor istorice. Clădirea va fi un spațiu destinat culturii și va găzdui Muzeul ASE, o galerie de artă contemporană și spații pentru activități cultural-artistice.

Miercuri, 5 aprilie, începând cu ora 17.30, are loc la Ateneul Român un eveniment de gală, dedicat împlinirii celor 110 ani de excelență academică. Vor participa reprezentanți ai celor mai înalte instituții ale statului român, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, oaspeți străini, parteneri internaționali ai ASE, parteneri din mediul de afaceri de top din România, din mediul universitar și preuniversitar, Alumni ASE, reprezentanți ai comunității universitare a ASE.

Joi, 6 aprilie, va avea loc în Aula Magna a Palatului ASE, în cadrul Senatului festiv, ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa domnului Jean Claude Juncker, fost Președinte al Comisiei Europene (2014-2019), ex- Prim ministrul Luxemburgului (1995-2013), decorat în 2003 cu Ordinul național „Steaua României”.

Manifestările includ momente de omagiu și depunere de flori la mormintele personalităților din istoria ASE, lansări de cărți, acordarea de diplome aniversare, vernisajul Expoziției Horea Paștină și Cristian Dițoiu, concursul interdisciplinar Elevii de astăzi, profesioniștii de mâine, Sesiunea științifică anuală a studenților ASE, inaugurarea magazinului de obiecte promoționale al universității – ASE Concept Store - și a Studioului TV ASE, numeroase competiții ale Clubului Sportiv Universitar ASE. Universitatea noastră va fi gazda a peste 50 de oaspeți străini, care vor participa la manifestări aniversare atât la nivel instituțional, cât și la nivel de fiecare facultate.

Săptămâna dedicată aniversării celor 110 ani de excelență academică se va încheia cu evenimentul organizat de Casa Regală a României cu ocazia aniversării ASE. Legătura dintre ASE și Familia Regală a României continuă și astăzi prin conferirea de către aceasta a Burselor de studii „Regele Carol I” și „Regina Elisabeta” unui număr de doi studenți ai universității, anual.

Cu o tradiție de 110 ani și 350 000 de absolvenți care s-au remarcat, după absolvire, ca profesionişti de excepţie în toate domeniile vieţii economice şi sociale, atât în România, cât şi în străinătate, Academia de Studii Economice din București este o universitate dinamică, într-o adaptare permanentă la cerințele economiei de piață, în strânsă legătură cu cerințele mediului de afaceri, oferind mereu noi oportunități studenților săi.

Vivat, Crescat, Floreat!

Articol susținut de ASE