Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, că prin noile legi ale Educaţiei se propune ca examenul de Bacalaureat să se plieze pe fiecare profil, urmând să fie introdusă o probă complementară care vizează competenţe de bază.

Elevi inainte de bacalaureatFoto: Agerpres
  • „Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Vom avea Bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun şi îl aşteaptă de multă vreme.
  • Rămânem cu două probe de competenţe lingvistice, limbă străină I, limbă străină II, tocmai pentru a creşte potenţialul de angajare şi adecvare a absolvenţilor pentru societatea viitorului, cele două probe la nivelul de competenţă diferită, în funcţie de câtă limbă străină s-a studiat pe parcursul orelor de liceu sau de gimnaziu”, a spus Ligia Deca într-o conferinţă de presă.

În plus, va exista o probă complementară pentru competenţe de bază.

Pentru profilul uman, această probă va fi la matematică sau la ştiinţe ale naturii, iar pentru profilul real va fi o probă la alegere din disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie sau psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins.

Deca a susținut că în sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat elevii clasei a XII-a vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară vor putea fi susținute din timpul anului școlar.

​Proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar au fost prezentate luni de către Ligia Deca, urmând să intre în dezbaterea Parlamentului.