Disciplina „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” va putea fi studiată la liceu, ca materie opțională, conform unei legi promulgate vineri de către președintele Klaus Iohannis.

Revolutia din 1989, TimișoaraFoto: AGERPRES

Proiectul de lege pentru introducerea disciplinei despre Revoluţia din 1989, iniţiat de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, a fost adoptat în luna mai de Camera Deputaților, iar în octombrie a primit și votul Senatului.

Ce prevede legea promulgată vineri de Iohannis:

  • Introducerea în curriculum, la decizia școlii, la clasa a XII-a/a XIII-a din învățământul liceal, a disciplinei opționale „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”, disciplină de importanță națională pentru sistemul de învățământ românesc.
  • Introducerea disciplinei în curriculum la decizia școlii va completa prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011.
  • Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” se elaborează de către Ministerul Educației, în urma consultărilor cu reprezentanți ai organizațiilor de revoluționari, precum Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 sau alte organizații timișorene ale revoluționarilor din Decembrie 1989, cu reprezentanți ai Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sau ai altor instituții asociative reprezentative pentru revoluționarii din Decembrie 1989, și se aprobă prin ordin al ministrului educației.
  • Cadrele didactice care predau disciplina „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate în cadrul cursurilor universitare specializate.
  • Până la începutul anului școlar 2023 – 2024, Ministerul Educației va emite ordinul de ministru cuprinzând decizia de introducere a disciplinei, dar și cu privire la programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”, aferente curriculumului la decizia școlii, ce va fi adoptată și publicată de Ministerul Educației.

”După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, declara inițiatorul legii, deputatul liberal Marilen Pirtea.