Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că unităţile de învăţământ beneficiază de plafonarea preţului la electricitate şi gaze, astfel că "nu ar trebui să existe diferenţe în ceea ce priveşte facturile la utilităţi decât datorate consumului”, subliniind că situaţiile speciale trebuie cunoscute din timp. O astfel de situaţie - cu școli care ar putea trece în online din cauza facturilor mari la încălzire - este în Giurgiu. Premierul Nicolae Ciucă susține că sunt localităţi unde în fiecare an este nevoie de sprijin pentru asigurarea energiei termice, dar că vor fi găsite soluţii.

Sala de clasaFoto: Svetlanaz, Dreamstime.com

Ligia Deca a declarat, joi, în videoconferinţa cu prefecţii privind pregătirile pentru iarnă, că școlile beneficiază de prevederile care plafonează tarifele pentru energia electrică şi pentru gaze și "nu ar trebui să avem diferenţe în ceea ce priveşte facturile la utilităţi decât datorate consumului":

  • "Dacă sunt situaţii speciale, am prefera să le aflăm din timp. Am fost sesizaţi privind o astfel de situaţie în municipiul Giurgiu, am discutat cu cei de la administraţia publică locală, care ne-au spus că ar avea nevoie de suplimentări de fonduri, din cadrul legal existent, noi nu putem face aceste suplimentări fără să mărim costul standard pentru bunuri şi servicii, ceea ce noi nu putem face, dar i-am îndrumat către Ministerul Dezvoltării, unde astfel de suplimentări pot fi făcute”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Ea a susinut că la acest moment nu sunt "revizionate" probleme cu încălzirea școlilor, dar că va fi refăcută o analiză pentru ca problemele să fie aflate din timp.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut și el că nu se pune problema trecerii unor şcoli în online din cauza încălzirii:

  • ”Partea aceasta de trecere a şcolilor în online din cauza termiei nu are loc în discuţia noastră pentru că am discutat cu mult timp înainte de măsurile care trebuie luate astfel încât să fie asigurate toate condiţiile şi nu este acceptabil să luăm o astfel de decizie, în condiţiile în care şi astăzi când discutăm căutăm soluţii astfel încât să asigurăm derularea procesului de învăţământ coerent, fără niciun fel de alte sincope.
  • Ştim că sunt câteva localităţi din ţară care în fiecare an au avut nevoie de sprijin petru termie. Discutăm de acele localităţi unde încă, din păcate, termia se asigură prin consumul de păcură. Vom găsi soluţii (...)
  • Sincer nu văd şi nu accept ca să întrerupem procesul de învăţământ pentru că nu există termie în vreuna din unităţile de învăţământ”. (Foto: Dreamstime)