Consilierul prezidenţial Ligia Deca, propusă de PNL pentru a prelua funcţia de ministru al Educaţiei, a vorbit despre „misiunea” sa „de a pune în operă viziunea România Educată", spunând că va „operaţionaliza ”România Educată” în literă şi în spirit, în conformitate cu declaraţiile preşedintelui” Klaus Iohannis.

Ligia DecaFoto: AGERPRES

Ea a făcut aceste declarații luni, la finalul ședinței conducerii PNL în care a fost propusă pentru portofoliul Educației, după demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat.

„PNL şi-a asumat încă de la început proiectul România Educată, şi-a asumat politic ducerea lui la bun sfârşit şi interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens”, a spus Ligia Deca, subliniind că a contribuit la realizarea proiectului şi că îşi doreşte ducerea la bun sfârşit a acestuia.

Întrebată despre declarațiile președintelui Iohannis privind „toleranță zero” la plagiat și ce anume va face în virtutea acestor principii, Ligia Deca a răspuns:

  • „Vom operaționaliza România Educată în literă și în spirit, în conformitate cu declarațiile președintelui din această dimineață și cu toate evoluțiile legislative din ultima vreme”.

Chestionată ce alte probleme din educaţie ar vrea să rezolve în mandatul său, în afară de „România Educată”, Deca a spus că pachetul de legi din acest proiect include o diagnoză a tuturor problemelor din educaţie:

  • „România Educată include o diagnoză a problemelor din educație după toți indicatorii de măsurare a performanței: fie că vorbim despre calitate sau de echitate.
  • Avem nevoie de o reformă profundă, iar viziunea România Educată asta este.
  • Tocmai de aceea, misiunea mea de a pune în operă viziunea România Educată în cadrul legislativ, în programele și în tot ce înseamnă activitatea ministerului vor face exact asta: vor încerca să răspundă la toate nevoile învățământului romanesc”.

Cine este Ligia Deca, succesoarea lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației

Ligia Deca este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare și este coordonatoarea proiectului România Educată și a legilor educației. Ea a fost susținută de președintele Klaus Iohannis pentru preluarea postului.

Ligia Deca, născută în 1982, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Administrației prezidențiale.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a unor articole și studii publicate în reviste din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită consilier de stat în 29 iunie 2015, iar în 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de consilier prezidențial.