Sorin Cîmpeanu continuă seria declarațiilor sfidătoare și, după ce a vorbit despre o demisie „nedreaptă” din funcția de ministru al Educației, spune, răspunzând unei întrebări, că „sub nicio formă” nu se simte vizat „din această perspectivă” de declarațiile președintelui Klaus Iohannis privind plagiatul.

​Ministrul Educaţiei, Sorin CîmpeanuFoto: Agerpres

El a făcut aceste declarații înaintea ședinței conducerii PNL, când a susținut din nou că a demisionat „pentru a nu periclita reforma în Educaţie, pentru a nu periclita adoptarea legilor Educaţiei, pentru a putea susţine mai bine legile Educaţiei care sunt necesare pentru viitorul acestei ţări a considerat că varianta corectă este aceea de a face un pas în spate".

Întrebat dacă premierul i-a cerut să demisioneze, Sorin Cîmpeanu a afirmat, conform News.ro: ”A fost o demisie din proprie iniţiativă".

Despe discursul preşedintelui Klaus Iohannis şi referirea la plagiat ca un fenomen toxic, Cîmpeanu a spus:

  • "Din perspectiva celui chemat să vegheze la implementarea acelor sancţiuni dure, din perspectiva celui care a propus în legea Educaţiei acel sistem, acel registru unic integrat, din perspectiva celui care a propus reprezentarea studenţilor din fiecare asociaţie studenţească în fiecare comisie naţională care se ocupă de etică, pentru transparentizarea acestui proces, din perspectiva celui care am susţinut profesionalizarea instituţiilor şi mecanismelor de sancţionare şi de prevenire a acestui fenomen extrem de grav, plagiatul, da, mă simt vizat din această perspectivă, a apărătorului eticii".

Chestionat dacă se simte vizat de declaraţiile preşedintelui privind plagiatul, Câmpeanu a răspuns:

  • ”Sub nicio formă nu mă simt vizat din această perspectivă, o spun cât se poate de clar”.

Preşedintele Klaus Iohannis a mers luni la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură din București, fiind prima sa apariție publică după demisia ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, în urma scandalului de plagiat. Iohannis a susținut, în discursul său, că legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite privind prevenirea şi sancţionarea plagiatului, un "fenomen toxic al mediului educaţional": "Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului".

Sorin Cîmpeanu a demisionat joi seară din funcția de ministru al Educației, în urma dezvăluirilor făcute de jurnalista Emilia Șercan că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

A făcut anunțul printr-un mesaj postat pe Facebook, după ce timp de patru zile a răspuns sfidător întrebărilor legate de acuzaţiile de plagiat la adresa sa, susținând că aceia care le lansează "sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei" şi că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura "a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor".