Universitatea București a reacționat marți în cazul acuzațiilor de plagiat aduse ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, spunând că este necesară "o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură", care să fie făcută "de îndată de către instituțiile abilitate din cadrul universității implicate și de instituțiile responsabile ale statului".

Marian PredaFoto: Captura video Facebook

Universitatea București - condusă de rectorul Marian Preda - a reacționat printr-un comunicat de presă în care condamnă "orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică".

Redăm integral reacția Universității București:

  • "Universitatea din București rămâne constantă în apărarea fermă și în cultivarea normelor și a practicilor care se subscriu eticii și integrității academice. Condamnăm, astfel, orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică.
  • Prin misiunea sa asumată, universitatea are un rol fundamental în societate. Universitatea este spațiul în care sunt formate elitele unei societăți, sunt promovate și protejate principiile care trebuie să guverneze orice societate democratică în care meritocrația, onestitatea și respectul pentru valorile autentice sunt pilonii dezvoltării sale. Universitatea trebuie să apere aceste redute atât în interiorul său, cât și în exteriorul comunității academice, asumându-și astfel rolul fundamental pe care îl are în evoluția noastră, ca națiune.
  • În privința acuzațiilor de plagiat care i se aduc Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, considerăm necesară o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură, analiză care să fie realizată de îndată de către instituțiile abilitate din cadrul universității implicate și de instituțiile responsabile ale statului.
  • În aceste vremuri tot mai tulburi, educația are nevoie de valori puternice și de un etos care să ghideze noile generații în formarea lor ca buni cetățeni, profesioniști desăvârșiți și implicați în societate".

Tot marți, USR a anunțat că, alături de Forţa Dreptei, va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Sorin Cîmpeanu, documentul intitulându-se ”România Educată să fure. Sorin Cîmpeanu face şcoala de ruşine”.

Sorin Cîmpeanu este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

CITEȘTE ȘI:Sorin Cîmpeanu, despre acuzațiile de plagiat: Cei care le lansează sunt „un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” / Despre cei care critică legile educației: „Analfabeți puri”