Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, l-a acuzat de „fake news”pe jurnalistul HotNews.ro acreditat la guvern care l-a întrebat pe ce criterii au fost eliminate bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a. Ordinul de ministru privind acordarea burselor publicat în Monitorul Oficial prevede că vor baneficia de burse de merit doar elevii din clasele VI-XII, până acum beneficiind de acestea și elevii din clasa a V-a, din semestrul al II-lea, pe baza mediei din primul semestru. Cîmpeanu a încercat să explice că elevii de clasa a V-a vor primi burse de studiu de 150 de lei, timp de 9 luni. Criteriile de acordare a acestor tipuri de burse sunt însă diferite.

​Ministrul Educaţiei, Sorin CîmpeanuFoto: Agerpres

Ordinul ministrului Educației privind criteriile de acordare a burselor în anul școlar 2022-2023, publicat în 12 septembrie în Monitorul Oficial, prevede că elevii de liceu din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliului nu mai primesc bursa de 200 de lei, iar elevii de clasa a V-a nu mai primesc bursa de merit care se acorda în semestrul al doilea pe baza notelor din primul semestru: „Bursa de merit se acordă elevilor din clasele VI-XII, de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat”.

Acum, structura anului școlar este diferită - în loc de două semestre, există 5 module de învățare și cinci vacanțe. Sunt diferite însă și condițiile de acordare între bursele de merit și bursele de studiu.

Bursele de merit se acordă exclusiv în baza mediei elevului, în timp ce bursele de studiu sunt condiționate și de venitul familiei. Burse de studiu primesc elevii care au medii peste 7,50, dar care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie, potrivit ordinului de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022.

În ultimele zile, măsura a fost criticată de Consiliul Național al Elevilor, care a acuzat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu, dar și de Avocatul Poporului.

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, Avocatul Poporului a criticat eliminarea burselor sociale pentru elevii de liceu care merg la școală într-o altă localitate și a transmis că „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”.

Și Organizația Salvați Copiii România a condamnat miercuri "eliminarea fără nicio justificare a bursei de merit pentru clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate, decise de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, în condițiile în care inechitatea sistemului de educație și abandonul școlar au devenit cronice, în lipsa unor măsuri integrate de reducere a lui".

Asta, în contextul în care abandonul școlar a rămas neschimbat în ultimii 10 ani: 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar și gimnazial și 14.381 din învățământul liceal, au abandonat școala în 2019/2020.

Mai mult, România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puțin, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.

Ministrul Educației acuză de „fake news” jurnalistul HotNews care l-a întrebat despre burse

La briefingul de la finalul ședinței de guvern, jurnalistul HotNews acreditat la Palatul Victoria l-a întrebat pe Sorin Cîmpeanu cum justifică eliminarea bursei de merit pentru elevii de clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

Răspunsul ministrului Educației:

  • "Iată un exemplu de fake news pe care tocmai l-ați strecurat în enunț. Deci elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu.
  • Și pentru prima dată în istoria postdecembristă aceste burse se dau începând cu prima zi a anului școlar. Până acum, copiii de clasa a V-a primeau burse de merit în semestrul II, timp de 4 luni de zile. Bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă vă referiți la aceste burse. Puțini primeau aceste burse.
  • În momentul de față, toți acești elevi primesc burse de 150 de lei, burse de studiu, timp de 9 luni. Ca părinte eu m-aș uita – ce este de preferat? Să primesc timp de 4 luni bursă de 200 de lei cum era până acum sau să primesc 9 luni bursă de 150 de lei pe lună cum este acum?.
  • “La clasa a V-a, 9 luni cu bursă de 150 de lei pentru elev este mai bine decât să aibă 4 luni cu bursă de 200 de lei cum era până acum. Înmulțirea între 9 și 150, raportat la înmulțirea între 4 și 200 cred că face parte din lecțiile de matematică din clasa întâi”.

(De la minutul 40)