​Guvernul a anunțat luni că va susține propunerea Asociației Editorilor de promovare a cărților autorilor români și a scrierilor în limba română, cu precădere către elevi, prin alocarea unui buget dedicat pentru achiziția acestor cărți de către bibliotecile publice, pentru a le pune la dispoziția cititorilor. Premierul Ciucă a propus derularea unui program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”, fără a da detalii concrete.

Intalnire Ciuca - editori, bibliotecariFoto: Guvern, Facebook

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut luni, la Palatul Victoria, o întâlnire cu editori, bibliotecari și personalități culturale. Discuțiile au vizat dificultățile cărții românești sau editată în limba română de a ajunge la public, dar și propuneri de soluții prin care lectura să fie încurajată mai ales în rândul copiilor și al tinerilor.

  • „Guvernul va susține propunerea Asociației Editorilor de promovare a cărților autorilor români și a scrierilor în limba română, cu precădere către elevi, prin alocarea unui buget dedicat pentru achiziția acestor cărți de către bibliotecile publice, pentru a le pune la dispoziția cititorilor.
  • De asemenea, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a propus derularea Programului ”O carte pe an pentru fiecare elev”, iar Asociația Editorilor și-a exprimat disponibilitatea de a-l susține.”, se arată într-un comunicat al Guvernului, fără a se preciza care ar fi bugetul estimat al acestui program.

În ce constă programul „O carte pe an pentru fiecare elev”? Explicațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului

Contactat de HotNews.ro pentru a da detalii despre bugetul și elementele acestui nou program propus de premier, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a spus că un proiect în acest sens va fi redactat în perioada următoare.

  • „Este un program prin care fiecare elev sa primeasca o carte pe an. Urmează a fi redactat proiectul cu Ministerul Educației. Operaționalizarea va viza în final mai multe aspecte, inclusiv bugetul necesar. Urmeaază ca proiectul să fie aprobat după încă o rundă de consultări”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Cărbunaru.

Cine sunt cei care au participat la întâlnirea cu premierul Ciucă

În comunicatul de presă se mai spune că șeful Executivului a agreat cu editorii, bibliotecarii și autorii de carte participanți la întâlnire asupra unei campanii publice prin care va fi promovată lectura cărților autorilor români și în limba română, cititul aplicat al literaturii clasice și contemporane românești și a celei în limba română.

La întâlnire au participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și consilierul de stat Iulian Chifu.

Lista invitaților i-a inclus pe Acad. Răzvan Theodorescu, Nicolae Manolescu, membru corespondent al Academiei Române, Prof. univ. dr. Victor Neumann, Horațiu Mălăele, Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Prof dr. Doina Banciu, avocat Marian Nazat, Adina Rosetti, Conf. univ. dr. Răzvan Voncu.

Din partea bibliotecarilor au participat Agnes Terezia Erich și Dragoș Adrian Neagu – Președinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, iar din partea editorilor de carte - Ovidiu Enculescu, directorul Editorii RAO, Mihai Mitrică – Director Executiv AER (Asociația Editorilor din România), Andrei Niculescu – Editor, membru al Consiliului coordonator AER, Silvia Colfescu – directorul Editurii Vremea, Dan Croitoru – directorul Editurii Polirom, Dan Iacob – directorul Editurii ART.