Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române, dar și președintele Consiliului de Conducere al CNATDCU, a transmis un mesaj pe grupul rectorilor, constituit pe WhatsApp, în care susține desființarea comisiei care evalua plagiatele, potrivit site-ului TVR.

Ioan Aurel PopFoto: AGERPRES

Dragi colegi, CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele. Îmi cer scuze că intervin din afară, nemaifiind rector. Spor în toate! IAPop”, este mesajul academicianului, fost rector al Universității Babeș Bolyai, postat pe un grup de WhatsApp, în care sunt peste 100 de persoane, rectori din toată țara, precum și foști miniștri ai Educației.

Reacția președintelui Academiei Române vine în contextul în care ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat reorganizarea CNATDCU.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că prevederile noii legi a învățământului superior, în situația adoptării acesteia, se vor aplica pentru viitor, sesizările în curs urmând să fie soluționate de CNATDCU potrivit normelor aplicabile la data formulării acestora.

Precizările au loc în contextul în care, în plin scandal legat de plagiatul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) ar urma să fie desființat prin reorganizare și prin pierderea atribuțiilor, conform noului proiect de lege aflat în dezbatere publică.

Cîmpeanu susține că universitățile sunt cele care trebuie să își asume acordarea titlului de doctor și că "legislația actuală disipează asumarea răspunderii, putând genera situații grave", iar "instituțiile de învățământ superior au solicitat în repetate rânduri modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/ Master/ Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale".