Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat la B1 TV că noul examen de Bacalaureat ar urma să se aplice în anul 2027, după ce va fi parcurs un ciclu liceal, iar subiectele vor fi calibrate atât pentru cei care fac o oră pe săptămână dintr-o materie, cât şi pentru cei care fac mai multe ore pe săptămână aceeaşi materie, potrivit News.ro.

Sorin CimpeanuFoto: Captura Facebook

Sorin Cîmpeanu, a explicat, vineri seară, la B1TV că planurile-cadru după care se desfăşoară examenul de Bacalaureat sunt vechi de 15-20 de ani.

”Bacalaureatul ar urma să se aplice în 2027, după ce o generaţie întreagă va fi parcurs întreg ciclul învăţământului liceal. Dacă în toamna anului viitor vom reuşi să avem planuri-cadru noi, în care trunchiul comun să fie 50%, specializarea – 20% şi curricumul la decizia a şcolii să fie extins la 30%, trebuie să judecăm Bacalaureatul prin prisma planurilor-cadru care vor fi, nu prin prisma celor pe care le avem azi şi care sunt învechite de 15-20 ani”, spune Cîmpeanu.

Acesta asigură că la acea probă scrisă, pentru a asigura echitatea, ar urma să se verifice competenţele, nu cunoştinţele, la toate disciplinele din trunchiul comun, respectiv Limbă Română şi Matematică, într-o proporţie de cel puţin 40%, adăugănd Geografie şi Istorie până la 60%, după care se vine cu Fizică, Chimie, Biologie într-o proporţie mai mică şi cu Economie sau o altă disciplină din socio-umane.

Aceste verificări ar urma să se facă la nivelul competenţelor de bază.

Mai clar, dacă într-o şcoală va fi o oră de matematică pe săptămână şi în altă şcoală trei ore sau patru, subiectele vor fi concepute aşa încât să fie calibrate pentru cei care fac o oră pe săptămână. Asta înseamnă că va fi o probă unică de Bacalaureat..

Ministrul Educaţiei a dat asigurări că probele de competenţe vor fi organizate serios şi credibil.

”Acum Bacalaureatul e un simplu paşaport pentru acces în facultate, nu-şi oferă niciun fel de certificare pentru piaţa muncii sau pentru domeniul universitar. Acest lucru urmează să se schimbe având acele competenţe care să fie organizate serios şi credibil. Acum Competenţele se iau doar dacă deschizi cu uşa, atât, nu au niciun fel de credibilitate. Ce competenţe trebuie să verificăm? Competenţele digitale de bază, competenţele pentru limbile de circulaţie internaţională la nivel de bază.

Oferim o probă la alegerea elevului. Cel care a promovat, de exemplu, proba de competenţe digitale de bază, dar se simte bun în programare, şcoala va fi obligată să-i ofere acces la o probă în care demonstreze competenţa de programator. Sau a promovat proba de limba engleză la nivel de bază şi vrea să arate că e un bun cunsocător al literaturii engleze, şcoala va fi obligat să-i organizeze această probă”, a mai spus Cîmpeanu.

Anterior, Sorin Cîmpeanu a explicat că este posibil ca la noul Bacalaureat întrebările să fie de tip grilă.

”Am iniţiat deja consultări cu specialişti în Ştiinţele Educaţiei şi va fi o chestie de opţiune. Este foarte posibil ca toate întrebările să fie grilă. Este foarte posibil să organizăm acea probă scrisă, aşa cum sunt organizate probele TIMSS sau probele PISA – o probă cu o pauză între primul set de întrebări şi al doilea set de întrebări, există o pauză, repet, la testele TIMSS şi PISA funcţionează foarte bine acest mod de organizare. Este o practică internaţională”, a declarat Cîmpeanu.