Profesoara Cristina Tunegaru a afirmat pentru HotNews.ro că subiectele la Limba română la Evaluarea națională 2022 nu au fost dificile, ci mai degrabă medii spre ușoare, ea explicând și rezolvarea acestora.

Cristina Tunegaru rezolva subiectele la romana la evaluarea nationala 2021Foto: Captura video

UPDATE 15:15 Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține declarații de presă privind modul de desfășurare a probei la Limba română de la Evaluarea națională 2022.

Cele mai importante declarații:

  • La Evaluarea Naţională au fost prezenţi 148.891 de elevi de clasa a VIII-a, iar numărul celor absenţi a fost de 6.668 de elevi
  • Prin proba de astăzi s-au verificat competențele de înțelegere a unui text, competențele privind capacitatea de a face deducții logice pe baza unui text și competențele de creativitate (subiectul 2).
  • Astăzi s-a înregistrat o premieră absolută: proiectul pilot derulat în județul Dâmbovița a fost un succes. Contrar îngrijorărilor, timpul mediu de scanare și încărcare a unei lucrări a fost de 2 minute. Este vorba despre școli din mediul rural, cu slabă conexiune la internet. (Proiectul pilot vizează evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița)
  • La proba de astăzi de la Evaluarea Națională au existat două situații în care elevii au fost eliminați din examen din cauza unor tentative de fraudă
  • A existat și o situație gravă, în care cadre didactice și-au încălcat angajamentul de confidențialitate și vor suporta consecințele. Este vorba despre cadre didactice care au distribuit subiectele înainte de ora 15.00, când Ministerul Educației le-a publicat.
  • Până la ora 15.00, subiectele au fost considerate secret de serviciu

Elevii care au susținut marți examenul la Limba română de la Evaluarea națională 2022 au avut de rezolvat două subiecte, cu mai multe cerințe, la primul dintre ele primind fragmente din "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran și din "Frânturi din viaţa lui Delavrancea" de Cella Delavrancea.

La subiectul al doilea, elevii clasei a VIII-a au avut de redactat un text narativ, de maximum 150 ce cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Textul trebuia să includă o secvență descriptivă și o secvență dialogată.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au avut la dispoziție două ore.

Subiectele la limba română de la Evaluarea Națională, rezolvate de profesoara Cristina Tunegaru

Profesoara de limba română a spus, pentru HotNews.ro, că subiectele nu au fost dificile, ci mai degrabă medii spre ușoare, pe care le așteptau copiii.

  • "Nu aș putea spune că poate fi luat 9 cu ușurință pentru că, deși sunt subiecte ușoare, este nevoie de înțelegere profundă a celor două texte și de abilitatea de a folosi informațiile din text pentru a argumenta, la exercițiul 8. Acolo se pot pierde puncte ușor dacă nu faci o adecvare nuanțată și dacă nu folosești secvențele necesare din text. Este nevoie și de lecturi suplimentare, pentru a putea asocia cu un alt text, la exercițiul 9. Cred că ușor se poate ajunge la nota 7, iar cu efort susținut de-a lungul anului școlar se poate ajunge la 8,8.50", a spus profesoara.

Ea a explicat și rezolvarea subiectelor:

"Primul text a fost un fragment din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran și poate aici unii copii să fi avut dificultăți dacă nu au exercițiul lecturii.

Textul al doilea este un fragment din „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea.

Primele cinci exerciții sunt pe baza textului și nu pun mari dificultăți, trebuie doar alese variantele corecte pentru 6 afirmații.

La exercițiul 6, au avut de scris un text scurt - 1-3 enunțuri - în care să precizeze o trăsătură de caracter a personajului Mihu și mijlocul de caracterizare utilizat. Dacă au citit cu atenție, trăsătura este chiar numită în acel fragment - Mihu este timid, sfios, reținut. Se observă această trăsătură și indrect, din comportamentul lui, din reacție.

Exercițiul 7 - Elevii au avut de prezentat, în 30-70 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text. Erau mai multe elemente de conținut posibile - fie prezența câinelui, în ambele texte apărând un câine care este foarte fidel stăpânului, fie marea - în primul text Mihu este umit să vadă marea, iar în textul al doilea, Delavrancea iubește să meargă cu vaporul la Constantinopol și la Atena și se simte foarte fericit când este pe mare.

Exercițiul 8 - un text argumentativ, răspunzând la întrebarea "Crezi că este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc?", pe baza textului al doilea. Aici se vedea ușor răspunsul în textul al doilea - Delavrancea pleacă deseori cu vaporul la Constantinopol și la Atena și de fiecare dată este foarte încântat, fericit și umit de ceea ce observă. Copiii puteau folosi și citate scurte. De exemplu, fragmentul în care se referă la obicieiurile culinare ale lui Delevrancea.

Cu fiecare excursie pe care Delevrancea o face în zonele pe care le îndrăgește, simte aceleași emoții. Niciodată starea lui nu este alterată, în ciuda excursiilor repetate. Copiii puteau folosi pentru exemplificare al treilea și al patrulea paragraf din textul 2.

Exercițiul 9 - Asociază fragmentul din "Toate pânzele sus" cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50-100 de cuvinte, o valoare morală/culturală comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.

În primul text, sunt mai multe valori. O valoare morală ar fi bunătatea și se vede bunătatea față de Mihu. Puteau asocia cu diverse teexte din literatura română sau străină. De exemplu, cu un fragment din "Bătrânul cel bun din strada Speranței", de Ileana Vulpescu - acolo se vede bunătatea și este sugerată și călătoria. Pentru călătorie puteau asocia și cu Cireșarii. Nu era nevoie să fie un text din literatura română, putea fi orice text literar.

Gramatică:

  • La primul exercițiu, (3) - esta corectă varianta a
  • 2 - varianta corectă este c
  • 3 - varianta d
  • Exercițiul 4 - varianta d
  • Exercițiul 5 - Trei verbe la moduri diferite - ar fi vrut, condițional optativ, să întrebe, modul conjuctiv, socoti, indicativ, trebuie, tot indicativ, să fie, conjuctiv, lăsă și încredință, tot indiciativ
  • Exercițiul 6 - ar fi trebuit să alcătuiască un enunț simplu, cu forma substantivului lampă în genitiv. De exemplu: Lumina lămpii este intensă.
  • A doua cerință - un enunț în care pronumele personal el să aibă funcția sintactică de complemetn prepozițional. De axemplu: Te gândești la el / Vorbești despre el?
  • Exercițiul 7- Transcrie propozițiile din fraza următoare precizând felul acestora: "Mânca zilnic acel pește cu carnea rumenie și miros puternic iodat, care trăiește mai ales în Bosfor".
  • Sunt 2 propoziții: "Mânca zilnic acel pește cu carnea rumenie și miros puternic iodat" - propoziție principală. A doua propoziție: "care trăiește mai ales în Bosfor" - propoziție subordonată atributivă.
  • Exercițiul 8 - variantele corecte: ai vrea, să fii, străzii, a căror, mândri.

La exercițiul al doilea, elevii clasei a VIII-a au avut de redactat un text narativ, de maximum 150 ce cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Textul trebuia să includă o secvență descriptivă și o secvență dialogată. Aici trebuia povestită pur și cimplu o ântâmplare trăită sau imaginară, însă cu respectarea etapelor acțiunii - trebuie să existe cauza care declanșează acțiunea și o situație dificilă, iar textul să se încheie cu rezolvarea situației dificile. Dacă au pur și simplu un șir de întâmplări, fără să existe cauza care a declanșat acțiunea, intriga și punctul culimnant, atunci vor pierde puncte. În linii mari, subiectul a fost destul de ușor".

Subiectele primite la Limba Română la Evaluarea Națională 2022

Calendar Evaluare Națională 2022

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022 după contestații vor fi afișate pe 30 iunie.

  • 14 iunie 2022 - Limba și literatura română - probă scrisă
  • 16 iunie 2022 - Matematica - probă scrisă
  • 17 iunie 2022 - Limba și literatura maternă - probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14.00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16,00-ora 19,00)
  • 24 iunie 2022 (ora 8,00-ora 12,00) - Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie - 29 iunie 2022 - Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022 - Afișarea rezultatelor finale la Evaluare Națională 2022 după soluționarea contestațiilor