Camere insalubre, care miroseau a mucegai şi în care nu se făcuse deloc curățenie, apă caldă cu rația sau mânacre puțină și proastă sunt câteva dintre problemele reclamate de către elevi participanți la olimpiade naționale, care au postat pe Facebook imagini cu condițiile mizere în care ar fi stat. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat miercuri în acest scandal, spunând că „ani de zile nu s-au făcut investiții în infrastructura școlară, iar acum se vede". El a promis că va fi dublată suma alocată pentru cazarea și masa olimpicilor și că vor fi majorate premiile. Acum, premiul pentru un elev care obține locul I la olimpiada națională este de 300 de lei.

Sorin CimpeanuFoto: Guvern

Condiții mizere de cazare au fost reclamate de către participanți la etapa națională a Olimpiadei de Franceză, organizată la Craiova, și la etapa națională a Olimpiadei de Engleză de la Pitești, a scris edupedu, care a publicat mai multe fotografii primite de la elevi.

Și elevii care au mers la olimpiadă la Timișoara au reclamat condiții improprii de cazare la Colegiul Henri Coandă, scrie tion.ro.

Timișoara a fost gazdă în acest an pentru cinci olimpiade naționale, în perioada 18-30 aprilie. Mama unei eleve care a participat la Olimpiada Națională de Arte a reclamat pe Facebook modul în care copiii au fost cazați în internatul Colegiului Tehnic „Henri Coandă” și a trimis fotografii în care se vad dulapuri vechi și pline de praf, dar și mese și paturi rupte.

  • „Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați, te întâmpină de la intrare.
  • Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită grațios pe marginile patului, la parchetul scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă.
  • Încerci să te abții din plâns, să cauți soluții, că doar ești mare și a doua zi trebuie să dai tot ce poți mai bun; ai venit la cea mai grozavă competiție la care visai. Te întrebi: dormi cu masca pe nas sperând să poți respira cât de cât bine sau cauți un hotel? Alegi hotelul măcar pentru prima noapte, că a doua zi e marea competiție și vrei să te odihnești. Teoretic sunt în această încleștare cei mai buni elevi din țară din domeniul tău”, a scris femeia.

Inspectoratul Școlar Timiș a transmis că pentru organizarea celor cinci olimpiade naționale s-au depus eforturi, regretând însă că nu au fost suficienți bani pentru cazarea decentă a elevilor.

Conducerea instituției spune că imaginile sunt „ușor tendențioase”, fiind realizate la lemnăria ferestrelor vechi, respectiv „în spatele unei nișe, unde erau rafturi și ele vechi”.

„Îți înghețau mâinile pe pixuri”

Profesorul universitar Ciprian Mihail a postat pe Facebook, preluat de pe un grup, mesajul unui elev participant la olimpiada de la Pitești, mesaj pe care îl redăm integral:

  • „17-22 Aprilie - Olimpiada Națională de Limba Engleză, Pitești
  • Consiliul Județean ne-a îndrumat coordonatorul să folosim trenul pentru transport, așa că am luat Interregional-ul de noapte - am ajuns din Bistrița în dimineața lui 17, la ora 9:00, la Pitești. Sosirea concurenților și check-in-ul se făcea în mod normal după ora 14, deci prânz nu ne-a oferit nimeni. Am aștepat o oră la recepție, în Bascov, la 10 km de oraș, unde am fost duși de doi profesori voluntari cu mașinile personale, ne-am cazat și am comandat pizza.
  • După-masă, programul liber ne permitea să ne plimbăm, și ni s-a spus că avem autobuzul gratis pentru elevi ca să ajungem în oraș până după-masă, iar profesorii voluntari ne-au explicat cum ajungem la autobuz. O singură problemă, ploaia puternică și faptul că până la stația de autobuz nu exista trotuar. Noi, copii de la clasa a 7-a la a 12-a, împreună cu profesoara însoțitoare, am fost nevoiți să trecem pe lângă mașinile care circulau cu peste 80kmh la ieșirea de pe centura Piteștiului (extensie de autostradă). Autobuzul nu a fost gratis, deși un șofer de treabă ne-a lăsat pe gratis, că i-am explicat că suntem veniți cu Olimpiada.
  • În acea seară avea loc deschiderea oficială. De data asta am ales taxi-uri pentru a ajunge la Filarmonica Pitești și ne-a costat nu mai puțin de 21 de lei. Deschiderea a sunat, în mare, cam așa „Nu mi-am pregătit un discurs, dar când vă văd pe voi, nici nu am nevoie de unul” și ”Oricum toată lumea știe limba Engleză” - Prefectul Județului Argeș. De asemenea, organizatorii s-au fălit de faptul că fiecare județ e cazat într-o pensiune și nu într-un cămin, și că sunt bucuroși că ne oferă condiții bune și egale tuturor. Sună bine, ce să spunem...
  • Ziua 2, prima probă. Pentru probele de concurs, județul ne-a asigurat transport de la și la cazări. Lucru ce nu mai ține de organizare, un frig teribil în școală, care este racordată la încălzirea municipiului, dacă nu mă înșel. Îți înghețau mâinile pe pixuri. Dar ne-am descurcat, ce să facem.
  • Am fost duși înapoi la cazare unde ne-a fost servită masa. Mâncarea, rece. Am mâncat, cel puțin cei mai mari, care suntem mai mult sau mai puțin obișnuiți să mâncăm și ce nu ne place. Cei mici au răbdat.
  • Experiența de la cazare nu era tocmai una plăcută. Profesorii supraveghetori de la probe au discutat cu noi despre locurile de cazare și ne-au spus că atât hotel Dinastia, cel din Bascov, cât și hotel Carmen, din centrul orașului, se aflaseră în insolvență înainte de participarea noastră. Camerele aveau încălzirea defectuoasă, și ni se ofereau radiatoare electrice pentru prizele care mai că ieșeau din perete. Dușul se bloca de fiecare dată când îl foloseai, iar robinetul ba dădea, ba nu dădea apă caldă.
  • Ziua 3, proba doi. S-a mai deschis și vremea și nu mai ploua, iar după a doua zi de îndurat frig la școală și după o porție bună de ficăței reci, ne-am întors în oraș (Din nou, cu plata drumului din banii noștri) pentru a afla rezultatele inițiale. Pentru depunerea de contestații, se cerea prezența profesorului coordonator. Am întrebat, știind că, fiind major, aș fi putut veni de unul singur, fără grup organizat la olimpiadă, de ce am nevoie de profesor coordonator fiind major. Mi s-a răspuns că așa e regulamentul, iar dacă nu am venit cu profesor coordonator, aveam nevoie de prezența părinților. Dubios, dar ok, n-am mai comentat...
  • Ziua 4, premierea. Pentru premiere nu ni s-a oferit transport, fiindu-ne menționat că ni se oferă libertatea de alege transportul (Bolt, Taxi, Autobuz, Mașină personală) - adică să dăm din banii noștri, super.
  • Premierea a avut loc tot la Filarmonică, și a început cu discursul (aproximativ) următor „Suntem extrem de bucuroși că am putut să vă oferim cele mai bune condiții, iar noi considerăm că aici la Pitești s-a desfășurat o olimpiadă perfectă”. Mai târziu, prezentatorul premierii a înșirat atât de repede premiile încât premianții nu aveau timp să urce pe scenă că următoarele 2 persoane erau deja chemate. A fost o grabă atât de mare, încât și organizatorii au încurcat premiile, nemaiînțelegând cui trebuie să le ofere.
  • Premiile, în special premiul de aur, au lăsat de dorit. Unul dintre colegii noștri a luat cel mai mare punctaj pentru categoria lui și a fost răsplătit financiar cu 300 de lei. 300 de lei pentru CEL MAI BUN elev la limba engleză pe categoria lui DIN ȚARĂ. O mențiune valora 65 de lei. Se pare că atât merită elevii performanți din țară noastră.
  • Eu nu m-am întors la hotel în acea seară, ci am rămas în oraș cu niște prieteni. Dar din poveștile celor de la hotel Dinastia, o toaletă de la etajul 3 se înfundase. Apa a început să curgă prin podea și să umfle tavanul toaletei de la una dintre camerele noastre, care până la urmă a cedat și s-a prăbușit. Una dintre îngrijitoarele de la hotel ne-a înjurat colegii, făcându-i nesimțiți și animale pentru ceva ce nu era vina lor, iar mai apoi a desfăcut țeava toaletei, împroșcând deșeuri prin toată toaleta.
  • Cele mai bune condiții, spun ei... mda.
  • Chiar dacă zilele trecute am cheltuit mult mai mulți bani decât ar fi trebuit, atât pentru mâncare, cât și pentru transport, eu spun că m-am simțit bine și că experiența primei mele olimpiade naționale m-a dezvoltat ca om. Am cunoscut foarte mulți oameni și am reîntâlnit prieteni din alte județe și mă bucur nespus pentru această ocazie. Dar ce m-a deranjat cel mai mult a fost modul în care s-au mândrit organizatorii pentru ce au realizat. Eu nu voi mai avea ocazia să particip la o olimpiadă națională, dar mi-e teamă că sutele de elevi din clasele 7-11 nu vor mai dori să participe la așa ceva de teama altui hotel mizer, mâncare rece sau teama de a avea de cheltuit sute de lei pentru a putea lua parte la activitățile olimpiadei.
  • Acum sunt bine și sunt acasă, iar ai mei știu că m-am simțit bine și că am reușit să fac totul să fie cât mai bine. Dar poate pentru alții nu a fost așa. Ceva trebuie schimbat".

Cîmpeanu: „Nu s-au făcut investiții în infrastructura școlară, iar acum se vede”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat miercuri în acest scandal, spunând că „ani de zile nu s-au făcut investiții în infrastructura școlară, iar acum se vede".

El a precizat, la Digi 24, că la faza națională a olimpiadelor participă 13.000 de elevi și 3.000, fiind vorba despre 79 de olimpiade naționale care au fost organizate în 30 de județe.

  • „Infrastructura școlară depinde peste tot, fără excepție, de primării. Nu s-au făcut investiții în infrastructura școlară, iar acum se vede”, a spus Cîmpeanu, afirmând că „va fi cercetat fiecare caz în parte”.

Ministrul Educației a susținut că, prin ordonanțe de guvern, va fi majorată de la 100 la 200 de lei alocația pentru cazare și hrană pentru elevii participanți la olimpiade, „pentru ca astfel de situații să nu mai existe”.

El a promis și că vor fi majorate premiile pentru olimpici. Acum, premiul pentru un elev care obține locul I la olimpiada națională este de 300 de lei, iar Cîmpeanu promite că va fi de 1.000 de lei.