​Guvernul susține total libertatea presei și premierul Ciucă solicită autorităților competente ca orice formă de intimidare a jurnaliștilor sa fie investigată, iar vinovații trași la răspundere, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Reacția vine la o zi după ce jurnalista Emilia Șercan a denunțat o operațiune de kompromat la adresa sa, care a avut ca bază o probă pe care aceasta a furnizat-o Poliției.

Dan CarbunaruFoto: Facebook/ Guvernul Romaniei
  • „Guvernul României susține total libertatea presei. România este o țară democratică, în care dreptul la informare și libertatea de expresie sunt sacre. Premierul Nicolae Ciucă solicită autorităților competente ca orice formă de intimidare a jurnaliștilor sa fie investigată, iar vinovații trași la răspundere.", a declarat marți Dan Cărbunaru.

Aceasta este prima reacție a Guvernului după 24 de ore de când jurnalista Emilia Șercan a acuzat autoritățile că ar fi orchestrat o operațiune de kompromat la adresa sa.

Reacția Poliției, acuzată de Emilia Șercan că ar fi scurs către un site o probă

Poliția Română a reacționat luni după ce jurnalista Emilia Șercan a acuzat instituția că ar fi scurs către un site o probă depusă de ea în dosarul amenințărilor primite după ce a publicat ancheta privind suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, precum și că timp de 45 de zile nu a fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care a reclamat scurgerea de informații.

Poliția Română a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că la Poliția Capitalei au fost înregistrate 3 dosare penale, sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, privind infracțiunile de amenințare, de violare a vieții private și, cel de-al treilea, privind tot infracțiunea de violare a vieții private.

Cele două dosare penale vizând infracțiunea de violare a vieții private au fost reunite și ulterior a fost extinsă urmărirea penală, in rem, și pentru acces ilegal la un sistem informatic, motiv pentru care în 14 martie 2022 Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 și-a declinat competența în favoarea Parchetului Tribunalului București, susține Poliția Română.

Instituția mai susține că procurorul Parchetului Tribunalului București face cercetări "în anchetă proprie", iar la acest moment la Poliția Română există în lucru doar dosarul penal referitor la amenințare, sub supravegherea procurorului Parchetului Judecătoriei Sectorului 4, "fiind efectuate activități specifice, în vederea identificarii autorului".

  • "În prezent, se așteptă un răspuns într-un ordin european de anchetă, vital pentru continuarea activităților procedurale.
  • În ceea ce privește audiența persoanei în cauză, la conducerea Poliției Române, aceasta s-a concretizat într-o notă de audiență. De asemenea, tot în acest context, persoana în cauză a depus o nouă sesizare, la nivelul Direcției Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
  • Documentele astfel întocmite au fost înaintate unității de parchet competente, respectiv Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, conform prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Ordinului Comun M.A.I.-P.I.C.C.J. nr. 56/12/C/2014, pentru aprobarea Normelor metodologice privind înregistrarea, evidența unitară, circuitul sesizărilor penale și coordonarea administrativă a activităților dispuse organelor de poliție de către procuror.
  • Precizăm faptul că organele de cercetare penală din cadrul instituției noastre efectuează activitățile dispuse de procuror, iau toate măsurile necesare și formulează propuneri corespunzătoare, cu operativitate și responsabilitate", mai arată Poliția Română.

Ce acuză Emilia Șercan

Jurnalista Emilia Şercan acuză autorităţile statului că au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată, iar acum încearcă să muşamalizeze această acţiune.

Într-un text publicat în PressOne, Emilia Șercan afirmă că a fost vizată de trei acţiuni de ameninţare, defăimare şi intimidare. Ea spune că a primit amenințări de la persoane necunoscute, inclusiv un mesaj pe Facebook messenger de la o persoană care i-ar fi trimis mai multe fotografii private făcute în urmă cu 20 de ani, despre care jurnalista spune că i-ar fi fost furate dintr-un dispozitiv electronic.

Jurnalista afirmă că a trimis poliției o captură de ecran cu mesajul primit pe Facebook messenger, inclusiv fotografiile, iar la scurt timp mesajul trimis poliției a apărut pe un site din Republica Moldova.

  • "Am decis să denunț public operațiunile de discreditare și intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată.
  • Am decis acest lucru pentru că, de data aceasta, jucătorul-cheie este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliției Române pentru a identifica autorul unei infracțiuni de violare a vieții private a fost scursă din dosar în aceeași zi, devenind baza unei ample operațiuni de kompromat.
  • Am acordat timp organelor de cercetare penală să ancheteze scurgerea de informații pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022.
  • Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informații.
  • În aceste condiții, am decis să vorbesc public atât despre operațiunea de intimidare a cărei țintă sunt, cât și despre operațiunea paralelă, cea de mușamalizare a scurgerii de informații, care se derulează cu complicitatea conducătorilor unor instituții care ar trebui să-mi asigure protecția atât ca cetățean, cât și ca jurnalist", a scris Emilia Șercan.

Citește articolul integral al Emiliei Șercan în PressOne