Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este cotată drept cea mai bună universitate din România în anul 2021, potrivit unui clasament al Ministerului Educației. UBB este urmată de Universitatea din București și de Universitatea Politehnica din București în metarankingul publicat pe site-ul ministerului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe locul patru se afla Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca, iar pe locul cinci - Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

TOP 10 universități din România

1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

2. Universitatea din București

3. Universitatea Politehnica din București

4. Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

5. Universitatea Al.I. Cuza din Iași

6. Universitatea “Transilvania” din Brașov

7. Universitatea de Vest din Timișoara

8. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București

9. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

10. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Metarankingul complet:

Cum se realizează metarankingul național al universităților românești

Metarankingul naţional este un mecanism de ierarhiare conceput pe baza analizei unor clasamente universitare internaţionale, recunoscute de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), în care sunt prezente universităţile româneşti, conform metodologiei stabilite prin Ordinul Ministerului Educației cu nr. 3095/2022 din 7 februarie 2022 pentru aprobarea Metodologiei privind realizarea exerciţiului naţional de metaranking.

Pentru exercițiul metarankingului național 2021, realizat conform actului normativ menționat, au fost selectate 9 clasamente internaționale globale, recunoscute de IREG; aceste clasamente au fost selectate în baza criteriilor referitoare la relevanța la nivel internațional, aplicabilitatea pentru o gamă cât mai largă de universități, obiectivitatea colectării/ raportării datelor necesare includerii universităților într-un anumit ranking și ponderea cât mai mare a criteriilor care se referă direct sau indirect la rezultatele cercetării:

1. Shanghai Ranking's Academic Ranking of World Universities (ARWU)

2. CWUR World University Rankings

3. CWTS Leiden Ranking

4. NTU Ranking - National Taiwan University Performance Ranking of Scientific Papers for World

Universities

5. QS World University Rankings

6. SCImago Institutions Ranking

7. THE World University Rankings

8. URAP University Ranking by Academic Performance

9. US News Best Global Universities Rankings

Modul de calcul al punctajelor

Comparativ cu metodologia anterioară utilizată pentru realizarea metaranking-ului în intervalul 2016-2020, în varianta aferentă anului 2021 a fost propusă o formulă de calcul care să faciliteze cu o mai mare acuratețe diferențierea poziției fiecărei instituții de învățământ superior din România, față de celelalte din ierarhia națională, diferențele dintre punctaje fiind evidențiate la nivel de patru zecimale și nu la nivel de număr întreg, ca în anii precedenți.

Detalii, aici.