Proiectul de lege al USR de modificare a Legii educaţiei naţionale prin care să fie interzisă renunţarea voluntară la titlul de doctor a primit, marţi, raport de respingere în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, anunță pagina de Facebook „USR pentru Educație”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul prevedea abrogarea alin. (71) și (72) ale Art. 168 din Legea educației naționale nr. 1/2011, potrivit cărora titularul unui titlu ştiinţific poate solicita renunţarea la acest titlu Ministerului Educaţiei, care ia act, printr-un ordin de renunţare, iar actul administrativ de constatare a titlului ştiinţific se anulează, notează Agerpres.

Potrivit celor de la USR, reprezentanții PNL, AUR, PSD, UDMR și minorități au fost împotriva inițiativei legislative.

  • „Fiecare dintre “argumente” a ratat cu bună știință atât fondul propunerii legislative, cât și natura doctoratului, care nu este un drept, ci un titlu ce ar trebui obținut pe merit, prin muncă, și de care să nu te poți dezice decât simbolic, dar nu ștergând cu buretele, în mod oportunist, toate beneficiile pe care le-ai avut până la momentul dorinței de renunțare.
  • Plagiatorii pot sta în continuare liniștiți, la umbra parlamentarilor care îi apără, știind că pot goli de obiect orice anchetă, prin simpla debarasare imediată de doctorat”, susține formațiunea politică.

Proiectul de lege, care a fost depus în noiembrie anul trecut, merge la votul plenului, apoi intră în dezbatere la Senat, care este camera decizională.

Modificarea a fost introdusă în Legea educației naționale prin Ordonanţa de urgenţă 94/2014, atunci când ministrul Educației era Sorin Cîmpeanu, în guvernul condus de Victor Ponta.

  • „OUG 94/2014, cel care a introdus posibilitatea de renunțare la titlul de doctor, a fost o inițiativă a Ministerului Educației, semnată de Sorin Câmpeanu, care și-a propus să mai dea un colac de salvare celor prinși cu mâța în sac, adică celor care au plagiat munca altor oameni, pentru ca apoi să se bucure de foloase necuvenite: funcții de profesori universitari, sporuri de doctorat, acces în funcții publice condiționate.
  • Inițiativa elimină această rușinoasă formă de renunțare la titlul de doctor obținut prin plagiat.
  • Îl invităm public și pe domnul ministru Cîmpeanu să semneze alături de noi această inițiativă pentru a readuce educația din România în afara oricărei suspiciuni de fraudare a sistemului doctoral”, spunea la acea vreme senatorul USR Ștefan Pălărie, care l-a și invitat, în cadrul unei dezbateri, pe ministrul Educației să semneze inițiativa. Acesta a luat documentul și a afirmat că îl va analiza.