​Peste 32.000 de elevi și 8.200 de profesori și angajați din învățământ sunt infectați cu Covid-19, potrivit datelor anunțate vineri de ministerul Educației.

Elevi cu masca la scoala, in sala de clasaFoto: Salvati Copiii Romania

„Vineri, 4 februarie 2022, la nivel național, funcționează în sistem online 163 unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (0,91% din numărul total) și 4.757 de clase/grupe (3,4% din numărul total).

La momentul raportării, situația epidemiologică se prezintă astfel:

  • 32.100 de elevi/preșcolari (1,1% din numărul total) sunt pozitivi Covid-19
  • 8.290 persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar (3,07% din numărul total) sunt pozitivi Covid-19.”

Cum arătau cifrele în urmă cu o săptămână

„Vineri, 28 ianuarie 2022, la nivel național funcționează în sistem online:

  • 108 unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri (0,61% din numărul total)
  • 3.576 de clase/grupe (2,6% din numărul total)

La momentul raportării situația epidemiologică se prezintă astfel:

  • 26.974 de elevi/preșcolari (0,93% din numărul total) sunt pozitivi Covid-19
  • 7.307 persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar (2,7% din numărul total) sunt pozitiv Covid-19.”

Noile reguli din școli și grădinițe - când se închide o clasă sau o școală

  • La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ.
  • La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 5 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora a/au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați timp de 5 zile. Preșcolarii/Elevii aflați în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 nu sunt considerați suspecți de a fi infectați sau purtători ai unui agent înalt patogen și nu li se aplică măsura de carantină.

În cazul unui elev/preșcolar depistat pozitiv:

  • În situația în care în urma testării cu test rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă, rezultatul este pozitiv, se aplică dispozițiile protocolului privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă.
  • Preșcolarul/Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.
  • Preșcolarul/Elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 7 zile, pentru cei care nu sunt vaccinați cu schemă completă și pentru cei trecuți prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv după 5 zile, pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în perioada ultimelor 90 de zile, de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă.