​Niciun județ nu a atins pragul de 75% paturi ocupate din cele alocate pentru pacienții COVID-19, astfel că școala va continua cu prezență fizică în toată țara.

Elevi revenind la cursuri la Scoala 190 din BucurestiFoto: Agerpres

„Conform informării primite de la Ministerul Sănătății, astăzi, joi, 3 febr., rata de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid nu a depășit pragul de 75% în niciun județ. Coroborat cu prevederile Ordinului comun Sănătate-Educație, nu vor trece integral in online unitățile de învățământ din niciun județ (cf. art. 3.1., alin. 4 din OM 5338/2021 cu modificările și completările ulterioare)”,a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

Județul Cluj, unde se aștepta atingerea acestui prag, înregistrează joi o rată de ocupare de 65%. Prefectul județului a anunțat că s-a mărit numărul de paturi din spitale.

  • „Marți, 1 februarie, DSP Cluj a avut o întrevedere cu managerii de spitale și s-a mărit capacitatea în spitale de la aprox 700 de paturi în total la peste 1000 în județ”, a precizat prefectul Clujului, Tasnadi Szilard, potrivit stiridecluj.ro.

Județul Vaslui a trecut în topul național cu cel mai ridicat procent - 67% din paturile de spital pentru bolnavii de COVID sunt ocupate. Alte două județe au un grad de 65% - Botoșani și Buzău.

Media națională este de 45%.

Luni, Sorin Cîmpeanu afirma că „Există un singur județ care, dacă se păstrează trendul ascendent - şi din păcate urmează două săptămâni grele, pentru noi toţi, din perspectiva infectării. Trendul ascendent este previzibil, situaţie în care, dată fiind raportarea la ziua de joi, joi probabil că vom avea, în judeţul Cluj, toate unităţile de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, trecute în online, începând de săptămâna următoare”.

Amintim că regulile pentru funcționarea școlilor au fost schimbate de autorități la jumătatea lunii ianuarie, nemaifiind luată drept criteriu rata de vaccinare a personalului școlii și nici rata de infectare în localitate. Astfel, școlile trec în online în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 depășește 75%.