După ce autoritățile au redus perioada de carantină pentru contacții direcți nevaccinați ai unor pacienți COVID de la 10 la 5 zile, și ordinul comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății ar urma să fie modificat în același sens.

Copii la scoalaFoto: World Vision Romania

Atunci când perioada de carantinare pentru nevaccinații contacți direcți s-a redus de la 14 zile la 10 zile, acest lucru a fost transpus și în noul ordin comun privind școlile și grădinițele. (vezi mai jos regulile)

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat pentru HotNews.ro că va avea o discuție în acest sens cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, astăzi.

Noile reguli de carantinare pentru persoanele nevaccinate care sunt contacți direcți urmează să intre în vigoare din această noapte.

Ordinul comun: Când se închid școlile și când se reiau cursurile în format fizic

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL COMPLET

La apariția a trei cazuri de COVID-19, într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/ grupe, cursurile se vor desfășura online pentru următoarele 10 zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treilea caz.

La data suspendării cursurilor în 50% dintre clasele sau grupele unei unități de învățământ, aceasta va suspenda prezența fizică la nivelul întregii unități, pentru 10 zile.

Măsură suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezența fizică pentru clasa în care au fost confirmate cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezența fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasa.

Preșcolarii sau elevii care au interacționat în mod frecvent cu un caz confirmat vor fi carantinati, astfel:

  • 10 zile cei nevaccinați sau care n-au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, respectiv
  • 5 zile cei vaccinați sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Aceștia vor continua cursurile în sistem online.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunță conducerea unității de învățământ /instituției conexe care va informa DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice DSP/DSPMB va stabili care sunt contactii direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.