​Peste 26.000 de elevi și preșcolari și 7300 de angajați în învătământ sunt confirmați pozitiv cu Covid-19 vineri, 28 ianuarie, potrivit datelor transmise de Ministerul Educației.

Elevi cu masca la scoala, in sala de clasaFoto: Salvati Copiii Romania

„Vineri, 28 ianuarie 2022, la nivel național funcționează în sistem online:

 • 108 unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri (0,61% din numărul total)
 • 3576 de clase/grupe (2,6% din numărul total)

La momentul raportării situația epidemiologică se prezintă astfel:

 • 26974 de elevi/preșcolari (0,93% din numărul total) sunt pozitivi covid-19
 • 7307 persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar (2,7% din numărul total) sunt pozitiv COVID-19.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că 5,6 milioane de teste pe bază de salivă ajung în weekend în școli, iar alte 5 milioane de măști au fost trimise

în școli deja.

 • „Având în vedere evoluția epidemiologică și importanța respectării regulilor sanitare alături de testarea responsabilă, 5.660.000 de teste vor ajunge în şcoli în acest weekend, până la începutul săptămânii viitoare.
 • 5.000.000 de măști de protecție au ajuns deja în şcoli.
 • De asemenea, după cele 10,54 milioane teste livrate în şcoli săptămâna trecută, în cursul aceste săptămâni au mai ajuns în şcoli și grădinițe încă 2,3 milioane teste.
 • La acest moment, în toate unitățile de învățământ sunt asigurate stocuri pentru testările programate în prima decadă a lunii februarie 2022.”

„Fac un apel încă odată la respectarea strictă a regulilor sanitare şi raportarea responsabilă a rezultatelor testelor, astfel încât procesul educațional derulat în condiții de securitate sanitară să fie afectat cât mai puțin posibil”, a adăugat acesta.

Situația infectărilor din școli din fiecare județ:

Cele mai multe școli și grădinițe închise sunt în județul Timiș - 28, urmat de București și Cluj, cu cate 14 școli și grădinițe care au trecut integral la învătământ online.

Cum arătau cifrele în urmă cu o săptămână:

La nivelul zilei de 21 ianuarie în unitățile de învățământ preuniversitar erau înregistrate:

 • 13541 cazuri pozitive la elevi,
 • 4252 cazuri pozitive la personal
 • 2882 clase cu activitatea fizică suspendată
 • 46 unități cu activitatea fizică suspendată.

Primul județ din România în care școlile ar putea trece în online

Județul Cluj este județul din România cu cea mai mare rată de ocupare a paturilor din spitale - 68% - pentru pacienții cu coronavirus și ar putea fi primul județ în care săptămâna viitoare școlile să treacă în online, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Reamintim că regulile pentru funcționarea școlilor au fost schimbate de autorități la jumătatea lunii ianuarie, nemaifiind luată drept criteriu rata de vaccinare a personalului școlii și nici rata de infectare în localitate. Astfel, școlile trec în online în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 depășește 75%.