​Ordinul de ministru privind calendarul pentru simularea examenului de evaluare națională 2022 a fost transmis în teritoriu inspectoratelor, așa cum arată o postare a Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea. Acesta prevede, pe lângă datele la care se vor organiza simulările la începutul lunii aprilie, și ce conținuturi s-au scos din programă la cele două probe de limba română și matematică.

Elevi la examenul de evaluare nationalaFoto: AGERPRES
  • Simulările pentru examenele de BAC și Evaluare Națională se vor susține cu prezența fizică la finalul lunii martie, respectiv la începutul lunii aprilie

Simulare Evaluarea Națională 2022 - Ce s-a scos din programă pentru elevii de clasa a opta

Limba română: Este valabilă progama aprobată prin OME nr. 3237/05.02.2021 din care sunt exceptate următoarele conținuturi:

Domeniul de conținut: Elementele de construcție a comunicării

- construcții impersonale; construcții cu pronume reflexive; construcții incidente;

- realizări propoziționale ale unor funcții sintactice; completiva directă, completiva indirectă și completiva prepozițională.

Matematică: Este valabilă progama aprobată prin OME nr. 3237/05.02.2021 din care sunt exceptate următoarele conținuturi:

1. Domeniul de conținut: Algebră

Subdomeniul: Funcții

- Reprezentarea și interpretarea unor dependențe funcționale prin tabele, diagrame și grafice

- Funcții de forma f:R-R, f(x)=ax+b, unde a și b sunt numere reale, graficul acestor funcții, reprezentarea și interpretarea geometrică a graficului acestor funcții, lecturi grafice

2. Domeniul: Geometrie

Subdomeniul: Corpuri geometrice

- Perpendicularitate: plane perpendiculare; unghi diedru, unghi plan corespunzător diedrului; unghiul a două plane; teorema celor trei perpendiculare;

- Arii și volume ale unor corpuri geometrice: piramidă regulată (cu baza triunghi echilateral sau pătrat), prisma dreaptă (cu baza triunghi echilateral sau pătrat).

Ce se întâmplă cu rezultatele la simulare evaluare națională 2022

Rezultatele la simulare nu se afișează public. Ele sunt comunicate și discutate individual cu elevii și părinții. Notele nu se trec în catalog decât la cererea elevului.

Ce spune ordinul de ministru:

  • „Rezultatele obținute de elevii la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2021 – 2022 sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adaptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”.
  • „Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.”

Când se vor publica testele de antrenament la Evaluarea Națională 2022

Spre deosebire de anul trecut, când testele de antrenament au fost publicate săptămânal, atât la Bacalaureat cât și la Evaluarea Națională, încă din luna februarie 2021, și apoi de două ori pe săptămână în luna mai, în 2022 vor fi publicate doar în intervalul 18.04-30.05, săptămânal.

Ce anunța Federația de Părinți săptămâna trecută:

„Ieri (20 ianuarie - n.r.), a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentați de limba română ai C.N.P.E.E. (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație) și reprezentanți ai Federației Naționale a Părinților, în urma căreia s-au stabilit, de comun acord, următoarele:

  • - C.N.P.E.E. va elabora o scrisoare metodică în care să ofere tuturor celor interesați informații utile, în vederea eficientizării pregătirii elevilor la disciplina limba și literatura română pentru susținerea simulării probei de examen din data de 4.04.2022;
  • - Federația se va implica în diseminarea scrisorii metodice și în tratarea cu seriozitate a simulării din data de 4.04.2022, din partea tuturor celor implicați (elevi, profesori, părinți). Simularea constituie un antrenament necesar pentru examen, mai ales în contextul pandemic, pentru că îi familiarizează pe elevi atât cu structura subiectului de examen, cât și cu cerințele organizatorice specifice;
  • - specialiștii din cadrul C.N.P.E.E. vor analiza rezultatele obținute de elevi la subiectele date la simulare, pentru a avea un indicator relevant al nivelului de competențe;
  • - în urma rezultatelor acestei analize, în perioada destinată recapitulării finale, C.N.P.E.E. va elabora teste de antrenament, care vor fi publicate săptămânal, în perioada 18.04.2022-30.05.2022, cu excepția datei de 25.04.2022 (care pică în vacanța de primăvară - n.r.).

Când au loc simulările la evaluarea națională 2022

Calendar simulare Evaluare Națională 2022

  • Simulare Limba şi literatura română - 4 aprilie 2022
  • Simulare Matematică - 5 aprilie 2022
  • Simulare Limba maternă - 6 aprilie 2022
  • Afișare rezultate (se comunică elevilor) - 14 aprilie

Calendar Evaluare Națională 2022

Probele la Evaluarea Națională 2022 au loc între 14-16 iunie.

Când au loc înscrierile

30 mai — 3 iunie 2022 - Înscrierea la evaluarea națională

3 iunie 2022 - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

Evaluarea Națională - Probele de examen

14 iunie 2022 - Limba și literatura română — probă scrisă

16 iunie 2022 - Matematica — probă scrisă

17 iunie 2022 - Limba și literatura maternă — probă scrisă

Când se depun contestațiile și când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2022

23 iunie 2022 (până la ora 14.00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

23 iunie 2022 (ora 16,00—ora 19,00)

24 iunie 2022 (ora 8,00—ora 12,00) - Depunerea contestațiilor

24 iunie—29 iunie 2022 - Soluționarea contestațiilor

30 iunie 2022 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor