Noile reguli pentru școli. Luni, toate școlile și grădinițele vor funcționa cu prezență fizică / Clasa trece în online la trei cazuri de COVID confirmate în interval de 7 zile DOCUMENT

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Vineri, 14 ianuarie 2022, 12:50 Actualitate | Educatie


Școala
Foto: Hotnews
 documente
(14 Ian 2022) PDF, 2MB
Toate școlile și grădinițele din țară vor începe luni semestrul al doilea cu prezență fizică, din perspectiva noului criteriu al gradului de ocupare a paturilor de spital dedicate pacienților Covid-19, a anunțat ministrul Educației în cadrul conferinței de presă în care a prezentat noul ordin comun privind funcționarea școlilor, alături de ministrul Sănătății.

Potrivit acestor reguli:
 • O clasă de elevi sau grupă de grădiniță trece online atunci când se confirmă TREI cazuri de Covid la copii în interval de șapte zile.
 • Suspendarea prezenței fizice durează 10 zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treile caz
 • Școala sau grădinița trece în online integral când cel puțin jumătate dintre clase/grupe au activitatea fizică suspendată
 • Într-un județ, școlile trec în online atunci când gradul de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții Covid atinge 75%. În prezent, media națională este de 16%, cel mai ridicat grad fiind în Suceava - 34%, urmat de Cluj - 28, potrivit ministrului Alexandru Rafila
 • Ziua de referință va fi cea de joi, iar decizia suspendării sau revenirii la activitate fizică se ia pentru o săptămâna întreagă


DOCUMENT Consultă aici textul ordinului comun

Aici, textul noului ordin comun - toate detalii privind noile reguli de desfăurare a cursurilor în școli și grădinițe

Amintim că, prin hotărârea CNSU, a fost eliminat criteriul ratei de vaccinare de minim 60% a personalului dintr-o școală sau grădiniță pentru desfășurarea față în față a cursurilor.
 • HotNews.ro a prezentat LIVE TEXT principalele informații și declarații


Sorin Cîmpeanu:
 • Ne-am decuplat atât de rata de vaccinare a personalului din învățământ cat si de gradul de incidenta. A fost o motivatie ca personalul de învățământ sa fie vaccinat mult peste 70%. În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a analizat schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc.
 • Pragul este de 75%, care nu este atins în prezent în niciunul din județe. Din perspectiva aceasta, toate școlile și grădinițele vor putea să funcționeze luni cu prezență fizică.
 • Cea de-a doua schimbare - Suspendarea activității cu prezență fizică atunci când sunt TREI cazuri în 7 zile consecutive. Decizia se ia de către Consiliului de Administrație al școlii.
 • Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea suspendată. Decizia se ia de către Consiliul Județean pentru Situații de Urgență.
 • București și județul Ilfov vor fi tratate împreună.
 • Și în Franța a funcționat regula suspendării activității clasei la trei cazuri confirmate.
 • Ziua de referință va fi ziua de JOI, iar săptămâna nu se va fragmenta sau dacă se va ajunge în situația în care se va depăși gradul de 75% și se va trece în online, acel online se va păstra pentru toată săptămâna.
 • Ministerul Educației va afișa informațiile și centralizat și pe site-urile inspectoratelor județene.
 • Suntem încă departe de acest scenariu, avem și județ cu grad de ocupare 3%.
 • Vor mai fi elevii testați? Părinții și elevii au început să se obișnuiască cu aceste teste. Am primit asigurări că în 2, maxim 3 săptămâni va fi deblocată procedura de achiziție. Ceea ce am asumat: pentru a consolida relevanța acestor teste, cel puțin pentru cei de gimnaziu și liceu, acestea ar putea fi autoadministrate în școală sub supravegherea cadrului didactic care nu se implică dar poate centraliza. Cu precizarea că testarea nu este obligatorie, acei elevi care nu vor înțelege importanța testării nu li se va încălca dreptul la educație.
 • Personalul didactic și nedidactic va fi testat? Conform hotărârii CNSU, au acces și profesorii la teste.
 • Avem 460 mii elevi vaccinați.
 • Siguranță 100% nu există nici în România, nici în altă parte a lumii. Este vorba de gestionarea riscului. Din păcate, am văzut în ultimele zile chiar gesturi extreme ale unor elevi care cu siguranță au legătura și cu presiunea pusă de lipsa de socializare a trecere școlii în online.
 • Părinții ne-au semnalat din ce în ce mai multe afecțiuni oftalmologice din cauza predării online.
 • Riscuri există, dar varianta Omicron dezvoltă forme mai ușoare, care nu necesită spitalizare. Nu putem să ne permitem să oprim în continuare procesul educațional.
 • Am cerut inspectoratelor să raporteze următoarele date: Număr de clase cu activitatea suspendată, număr de unități de învățământ, număr elevi infectați. Raportările vor fi transmise de către Inspectorate ministerului educației și făcute publice.
Alexandru Rafila:

 • Aceasta tulpina are o transmisibilitate foarte mare.
 • Ne dorim să menținem școlile deschise, nu cu orice preț, ci trebuie să adaptăm modul în care deschidem școlile sau le menținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică dar și de particularitățile noi ale tulpinii Omicron
 • Numărul de internați pe zi este de 2,5 la sută din totalul cazurilor. Vedeți că această infecție se transmite și către persoanele vaccinate, chiar dacă într-o formă ușoară sau mult mai ușoară decât în cazul celor nevaccinate

 • De ce trei cazuri? Pentru că aceasta este definitia focarului, etalon cunoscut de toți epidemiologii. De ce 7 zile? Pentru ca aceasta o considerăm perioada de incubație.
 • De ce 75 la sută? Pentru că a fost o evaluare a colegilor din zona de Sănătate publică, atingerea acestui prag trebuie să-l ducă la luarea unei măsuri care să reducă transmisibilitate brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere a școlii pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%.
 • Școala se închide dacă activitatea este suspendată în jumătate dintre clase.
 • Aceste elemente vor duce la sustenabilitatea procesului de învățământ, modul în care se vor dezvolta copiii acestei generații afectați serios de ceea ce s-a întâmplat.
 • Diferența este mare între județe, media națională este 16, în Suceava este 34.
 • Nu putem să lucrăm cu localități, lucrăm cu județe, pentru că unele localități nu au spitale.


Ce prevede Hotărârea CNSU


Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.

e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22264 vizualizari

 • 0 (22 voturi)    
  Complicat (Vineri, 14 ianuarie 2022, 13:10)

  Kostas22 [utilizator]

  Mai simplu era de la 10000 de decese pe zi se trece in online
  • -1 (9 voturi)    
   Cel mai bine (Vineri, 14 ianuarie 2022, 14:35)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Kostas22

   Cel mai bine e sa va mutati langa un centru de vaccinare si sa stati acolo pana va chemam inapoi, bine?
   Daca nu uitam.
 • -7 (31 voturi)    
  disperare furibunda (Vineri, 14 ianuarie 2022, 13:23)

  vox_bobuli_vox_bei [utilizator]

  a vaccinistilor lockdownisti, acesti tristi care trebuie sa-si gaseasca sens al vietii iar prin meniul Netflix acum ca s-a fasait pandemia

  nu-i nimic, doua saptamani si vi se turteste furia

  daca nu, or inventa astia o injectie si pentru astfel de frustrari
 • -5 (19 voturi)    
  Bun (Vineri, 14 ianuarie 2022, 13:31)

  Luk [utilizator]

  Asta-i o veste buna!
 • -12 (18 voturi)    
  rezonabil (Vineri, 14 ianuarie 2022, 13:38)

  motanelul [utilizator]

  ...
 • +5 (13 voturi)    
  Ups... (Vineri, 14 ianuarie 2022, 13:59)

  TheBlizzard [utilizator]

  Sa vezi trafic in Bucuresti....
  • +5 (7 voturi)    
   ??? (Vineri, 14 ianuarie 2022, 19:47)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

   Exista si mijloace de transport in comun, iar mersul pe jos face bine la sanatate.
 • +8 (16 voturi)    
  ... (Vineri, 14 ianuarie 2022, 14:17)

  _Sherlock_ [utilizator]

  Hahahaha!

  Deci ca asta vara m(s)inistrul face o regula din burta!
  Pe cat punem pariu ca in 3 saptamani cand nu o
  sa ii mai convina procentul de 75% o sa il faca 200%

  Si din 3 la 7 zile o s-o faca 3 la 427 de zile ca sa iasa
  bine :))))))
  • -4 (14 voturi)    
   Daca (Vineri, 14 ianuarie 2022, 14:35)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui _Sherlock_

   Daca copiii se duc la scoala, e bun orice motiv. Nu vad nicio problema.
 • +6 (16 voturi)    
  Reguli "din pix", date de incompetenti (Vineri, 14 ianuarie 2022, 15:03)

  andipetre [utilizator]

  Orice om care are macar un pic de scoala isi da seama ca niciuna din regulile pe care Campeanu le da nu sunt consecinta vreunei analize bazata pe informatii validate stiintific.

  De fapt, e, evident, invers.

  Lui Campeanu ii trece, aleator dar rar, prin cap, cate o idee bine definita, pe care el o considera automat geniala. Inevitabil, ideea se transforma in decizie ferma, spre binele Educatiei. "Scoala se poate face doar fizic", "Nu in scoala se infecteaza". "Eu sunt cel mai bun ministru". Transformandu-se in decizie ferma, trebuie acum gasite justificari stiintifice, adanci si intelepte, pentru ea. Se aduna un comitet de oameni de bine, se gandeste in mod planificat si se screm cateva fraze. "Ati gasit ceva ce aduce a principiu care ar putea promova Ideea?" "Da, Intelepciunea Voastra!" "Scrieti-l". Si ei il scriu, colectia de "principii" devine Hotarare si e laudata in presa.

  A mai facut asta si in septembrie si au murit oameni. N-a patit (inca) nimic, iar acum vrea sa isi completeze "palmaresul". Noroc cu omicron asta, care e mai cuminte si, oricat ar vrea Ministrul, nu face atatea victime.
  • +5 (11 voturi)    
   !!!! (Vineri, 14 ianuarie 2022, 19:50)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Aceia care au murit in septembrie nu aveau decat sa se vaccineze.

   Eu stiam ca adultii trebuie sa se sacrifice pentru copii, nu invers!
 • +4 (8 voturi)    
  S-a schimbat schimbarea (Vineri, 14 ianuarie 2022, 20:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Orbecăim tot înainte
 • +4 (10 voturi)    
  ... (Vineri, 14 ianuarie 2022, 22:05)

  Elfu [utilizator]

  ce specialisti indoielnici in frunte cu Rafila are Romania ...

  incredibil cum gradul de ocupare al spitalelor determina luarea unor masuri ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by