Toate școlile și grădinițele din România ar putea funcționa cu prezență fizică de luni, când începe semestrul al doilea, după ce regulile au fost schimbate și este eliminat criteriul ratei de vaccinare de 60% în școală, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. "Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație . Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate", a spus Cîmpeanu.

Sorin CimpeanuFoto: Guvern

Conform noii decizii de joi seară a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), școlile și grădinițele trec în online în momentul în care în județele în care se află rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate pacienților COVID-19 este mai mare de 75%.

Astfel, este eliminat criteriul vaccinării în rândul cadrelor didactice. Actualul ordin al miniștrilor Educației și Sănătății - care urmează să fie modificat - prevede că în localitățile cu rată de infectare de peste 3 la mie trec în online școlile și grădinițele în care rata de vaccinare în rândul personalului este sub 60%. De asemenea, nu se va mai ține cont de rata de infectare într-o localitate, acest criteriu urmând să dispară.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru HotNews,ro că efectul va fi că luni, când începe semestrul al doilea, toate școlile și grădinițele din România ar putea fi deschise cu prezență fizică, în baza noului ordin care urmează să fie adoptat, pentru că gradul de ocupare a paturilor pentru pacienții COVID este departe de procentul de 75% în fiecare județ.

  • "Atunci când numărul cazurilor va crește atât de mult, înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tor posibilul să micșorezi transmiterea virusului.
  • Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Educației le-a agreat", a afirmat Cîmpeanu.

El a precizat că București-Ilfov vor fi tratate împreună, dat fiind specificul zonei.

Cîmpeanu a spus că raportarea privind gradul de ocupare a paturilor COVID în spitale la nivelul județean va fi făcută 1 data pe săptămână, în ziua de joi, iar informațiile vor fi luate ca referință pentru a se aplica scenariul în ziua de luni a săptămânii următoare.

Cîmpeanu a apreciat că este o soluție "mai bună", susținând că era greu de explicat de ce o școală cu rată de vaccinare de 58% nu poate funcționa cu prezență fizică, iar o altă școală din apropiere, cu rată de vaccinare de 60%, poate funcționa cu prezență fizică.

  • "Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație.
  • Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate", a afirmat ministrul Educației, precizând că rata de vaccinare în rândul personalului din educație este "mult peste 70%", în timp ce în rândul elevilor se apropie de 40%.

De asemenea, conform noilor modificări, se vor schimba și condițiile în care se suspendă cursurile la apariția unor cazuri de COVID-19:

  • Activitatea într-o clasă sau grupă de grădiniță se suspendă pentru 10 zile la apariția a trei cazuri de COVID-19. Conform regulilor de acum, clasa trece în online pentru 14 zile la confirmarea unui caz de COVID-19.

Ulterior, într-o intervenție la B1 TV, Cîmpeanu a precizat și că se păstrează regula potrivit căreia o școală intră integral în online „la apariția suspendării unui număr de clase de cel puțin jumătate din numărul total”.

„Suspendarea activității într-o clasă sau într-o grupă se va face la apariția a trei cazuri într-un număr consecutiv de zile și nu la apariția primului caz, cum era regula veche. Suspendarea activității din întreaga școală la apariția suspendării unui număr de clase de cel puțin jumătate din numărul total de clase se păstrează și se va suspenda activitatea în întreaga școală. Cele trei cazuri probabil că în șapte zile consecutive, dacă apar trei cazuri, cinci sau șapte zile, o să vedem în ordinul de ministru de mâine”, a precizat ministrul.