Propunerea senatorului USR Ștefan Pălărie: Părinții să fie cei care decid trecerea sau nu în online a unei clase, la rată de infectare de peste 6 la mie

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 13 ianuarie 2022, 13:42 Actualitate | Educatie


Stefan Palarie
Foto: senat.ro
​Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru în comisia de învățământ, propune ca părinții să fie cei care decid dacă o clasă trece la învățământ online atunci când în localitate rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori.

Într-un text publicat pe Facebook, Pălărie critică drept „lipsită de logică epidemiologică” o măsură din ordinul comun privind funcționarea școlilor potrivit căreia o școală cu rata de vaccinare a personalului de sub 60% trece în online atunci când incidența cazurilor Covid-19 trece de 3 la mie.

Ce spune senatorul USR:

 • „Normele date de ordinul comun Ministerul Educației și Ministerul Sănătății - fac ca la rata de incidență comunitară de peste 3 la mie simultană cu rata de vaccinare mai mică de 60% a angajaților școlii să ducă automat la trecerea școlii în online. În București, de mâine ar trebui ca 55-56 de școli să treacă cu forța în online din cauza ratelor de vaccinare de până în 59.99%.
 • Dincolo de faptul că a fost și rămâne lipsită de logică epidemiologică această măsură pe care am mai criticat-o în trecut, mai avem o mare problemă: Ce se întâmplă peste 3 la mie? Din nou ordinul comun spune că doar la apariția unui caz în clasă, clasa trece în online. Dar problema majoră va fi în câteva zile faptul că vom sări de 6-la-mie în multe comunități. Acolo, părinții care au situații medicale complicate în familie vor ajunge să se roage să apară un caz în clasă pentru a se muta online, nemaiputând să suporte presiunea psihică a ratei uriașe de incidență din comunitate. Vor protesta violent.
 • O măsură mult mai logică și mult mai bună ar fi fost ca, la depășirea ratei de incidență de 6 la mie, printr-o decizie descentralizată, colectivul de părinți de la clasă să hotărască dacă trec în online cu toții sau rămân pe opțiunea cursurilor cu prezență fizică. De departe, o decizie descentralizată în aceste condiții va permite părinților să ia împreună cea mai bună decizie în funcție de situația medicală a familiilor, în funcție de prezența echipamentelor și a calității învățării online, în funcție de posibilitatea de a rămâne acasă pentru a supraveghea propriii copii sau nu.
 • Această decizie comunicată învățătorului sau dirigintelui ar putea să constituie un mod de lucru în care părinții să aibă cu adevărat posibilitatea de a lua cea mai bună decizie pentru copiii lor. În lipsa acestei prevederi, tensiunea din rândul părinților aflați în comunități cu rate uriașe de incidență se va sparge cu un zgomot asurzitor. Cel mai probabil luni sau marți săptămâna viitoare.”

Ce prevede acum ordinul comun privind funcționarea școlilor


Pe 19 noiembrie anul trecut, ordinul comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății a fost modificat așa încât orele sa se desfășoare cu prezență fizică acolo unde rata de infectare este de sub 3 la mie, chiar dacă rata de vaccinare a personalului nu atinge pragul de 60%.

Art. 3^2
 • Prin excepție de la dispozițiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
 • (2) În situația prevăzută la alin (1), consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezență fizică prin raportare la rata de incidență, publicată pe site-ul Ministerului Educației, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB.
Ulterior, ministrul Educației a precizat și că școlile și grădinițele pot trece în sistem față în față prin decizie proprie încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidență sub 3 la mie, nu este nevoie să aștepte ziua de vineri ca zi de referință pentru săptămâna următoare. Precizările erau făcute în contextul în care ratele de infectare erau pe trend descendent.

 • “Școlile și grădinițele pot trece în sistem față în față prin decizie proprie, încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidență sub 3‰, prin hotărârea Consiliului de Administratie al unității de învățământ, cu informarea ISJ/ISMB.
 • In acest sens, începând de astăzi, 24 noiembrie, Ministerul Educației publica zilnic pe site rata de incidență pentru fiecare localitate în parte.
 • Conform Ordinului comun ME-MS nr. 5338/2021, cu modificările și completările ulterioare, trecerea de la sistemul online la cel cu prezență fizică nu mai este condiționată de raportarea la ziua de vineri a fiecărei săptămâni. Ziua de vineri a rămas ca zi de referință doar pentru rata de vaccinare a personalului din învățământ, criteriu valabil pentru localitățile în care rata de infectare este mai mare de 3/1000.
 • Totodată, fac din nou apel la respectarea tuturor regulilor de protectie sanitară în școli și grădinițe”, a transmis Cîmpeanu jurnaliștilor acreditați pe 24 noiembrie.
Articolul din ordinul comun din 5 noiembrie:

Art. 3^1
 • ,,(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat.
 • (2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat.
 • (3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.
 • (4) Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, în situația atingerii procentului de 60% menționat la alin (1).
 • (5) Decizia prevăzută la alin (4) se ia prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului școlar județean/ISMB.
 • (6) Prin excepție de la dispozițiile alin (1) și alin (2), unitățile de învățământ special reiau cursurile începând cu data de 08 noiembrie 2021 cu prezența fizică.”

Când se suspendă cursurile cu prezență fizică

 • Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/ conexe se dispune, în condițiile art. 2 și art. 3, pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/ preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.
 • La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioada de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/ instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
 • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/ instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB
 • Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore. Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
 • Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.
 • DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide impreuna cu conducerea unității de învățământ, dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/ nedidactic/ auxiliar.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3236 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  Raspunderea este a parintilor, (Joi, 13 ianuarie 2022, 13:47)

  PowerIon [utilizator]

  dar nu poate decide alt parinte pentru copilul meu.
  Fiecare parinte trebuie sa decida daca isi trimire sau nu copilul la scoala, scoala trebuie sa asigure online in orice faza a incidentei.
 • +5 (5 voturi)    
  Doamne ferește (Joi, 13 ianuarie 2022, 13:57)

  EuInsumi [utilizator]

  E ca și cum ai lăsa poporul sa decidă dacă plătește taxe...
 • +2 (2 voturi)    
  Nu mai bine dati o lege... (Joi, 13 ianuarie 2022, 14:03)

  un_moftangiu [utilizator]

  ...politicienii sa nu-si asume nici o raspundere? Parintii sa-si asume toate raspunderile si eventual medicii sa fie vinovati de mortii din spitale. Politicienii sa aiba dreptul de a incasa pensii speciale si de a face parte din consilii de conducere in domenii in care nu au nici o competenta... Eventual sa fuga din tara dupa incheierea mandatelor...
 • +3 (7 voturi)    
  Parintii (Joi, 13 ianuarie 2022, 14:10)

  BuzzBuzzard [utilizator]

  Nu ar trebuyi sa decida nimic din ceea ce se intampla cu copii lor la scoala !
  Sunt profesionisti care stiu mult mai bine decat parintii de ce au nevoie copiii la scoala!
  PUNCT
  • 0 (2 voturi)    
   profesionisti care stiu mult mai bine (Joi, 13 ianuarie 2022, 16:53)

   Mihail. [utilizator] i-a raspuns lui BuzzBuzzard

   Banuiesc ca-i doar o gluma sinistra.
 • -3 (3 voturi)    
  O propunere excelenta ! (Joi, 13 ianuarie 2022, 14:12)

  gmb72 [utilizator]

  Pentru ca, părinții sunt cei care "trag" ponoasele cu eventuali copii internati, părinții știu cel mai bine (nu inisterul sau inspectoratul) cu cine mai locuiesc copiii și pe cine expun și nu în ultima instanta, dacă părinții decid "vrem online" iar învățătorul/profesorul spune ca nu are resurse necesare, tot părinții se vor organiza sa i le asigure.
  Doar ca, oricât de bună e ideea, nu va fi pusa în practica, ca doar nu vor face cei de la putere ce zice opoziția!
 • 0 (4 voturi)    
  as fi de acord (Joi, 13 ianuarie 2022, 14:15)

  CNBC [utilizator]

  Doar ca este o fuga de raspundere. Daca majoritatea parintilor dintr-o clasa sunt cu un nivel scazut de educatia, sau haideti sa-i numim generic "daci liberi", restul cu ce au gresit ? Daca s-a ajuns la democratie directa cum sugereaza domnul senator, haideti sa desfiintam si sparlamentul si ne conducem singuri prin aceleasi mijloace. Ce nevoie mai avem de legiuitor ? Infiintam un for popular si decidem cu da sau nu pentru fiecare propunere.
 • +1 (1 vot)    
  Da, (Joi, 13 ianuarie 2022, 14:22)

  nscandal [utilizator]

  50% dintre parinti vor vrea online, 50% prezenta fizica. Daca-s 2 parinti, incepe cearta, d-apai 20, 30 de parinti? Da, suna bine criteriile, dar cum poate fiecare parinte sa discearna intre criteriile celorlalti 20 de parinti? Si cum faci cu serviciul cind faci baby-sitting? Pentru d-l Palarie, nota 10 la populism si nota 4 la competenta.
 • +2 (2 voturi)    
  Pe alta planeta (Joi, 13 ianuarie 2022, 15:02)

  pehash [utilizator]

  Cum sa decida parintii?
  O sa le ceara dosar cu sina, trei exemplare, notariat, stampila, copie dupa buletin, copie dupa certificatul de nastere...
 • +2 (4 voturi)    
  ...iar unii (Joi, 13 ianuarie 2022, 15:06)

  UpNext [utilizator]

  inca se mai mira de ce USR a iesit/fost scoasa din coalitia de dreapta. Cu astfel de propuneri inepte, in care autoritatea educationala/medicala este delegata direct "poporului" (parintilor), ar deveni o problema de 2-3 ani pana cand legile vor disparea, statul se va dizolva, fiecare (fost) cetatean facand ce il taie capu'.

  Cum ajung indivizi ca asta sa comunice public???
  • -1 (3 voturi)    
   Asta ai inteles tu? (Joi, 13 ianuarie 2022, 20:58)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Eu din text inteleg ca parintii doar aleg locatia in care se va petrece actul educational.
   Poate greseala USR-ului este premiza ca toti romanii au un creier in dotare si stiu sa-l foloseasca...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by