Ministerul Educației a publicat lista cu incidența cazurilor de Covid-19 din toate localitățile din România de marți, 11 ianuarie, în contextul în care pragul de 3 la mia de locuitori este depășit în tot mai multe localități.

Rata de infectare din 11 ianuarieFoto: Captura ecran

Lista este publicată zilnic în vederea stabilirii scenariului de funcționare a unităților de învățământ, precizează edu.ro. Ziua de vineri a rămas ca reper/referință strict pentru rata de vaccinare a personalului din învățământ, criteriu valabil pentru localitățile în care rata de infectare este mai mare de 3‰.

Când trec școlile în online

  • Potrivit ordinului comun, se ia în considerare rata de vaccinare raportată vineri, astfel că trecerea în online ar urma să se facă de luni, 17 ianuarie pe baza raportărilor de vineri, 14 ianuarie, adică odată cu începerea semestrului al doilea, în cazul în care nu apar alte modificări între timp.

"Articolul 3 din ordinul comun Ministerul Educaţiei - Ministerul Sănătăţii se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan - rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie", a spus ministrul, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că este vorba şi despre grădiniţe.

Cîmpeanu a afirmat că, având în vedere că au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării, este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional.

"Având în vedere că la nivel naţional au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional şi voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii. Avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii", a mai arătat Cîmpeanu.

Ce prevede acum ordinul comun privind funcționarea școlilor

Pe 19 noiembrie anul trecut, ordinul comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății a fost modificat așa încât orele sa se desfășoare cu prezență fizică acolo unde rata de infectare este de sub 3 la mie, chiar dacă rata de vaccinare a personalului nu atinge pragul de 60%.

Art. 3^2

  • Prin excepție de la dispozițiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
  • (2) În situația prevăzută la alin (1), consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezență fizică prin raportare la rata de incidență, publicată pe site-ul Ministerului Educației, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB.

Ulterior, ministrul Educației a precizat și că școlile și grădinițele pot trece în sistem față în față prin decizie proprie încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidență sub 3 la mie, nu este nevoie să aștepte ziua de vineri ca zi de referință pentru săptămâna următoare. Precizările erau făcute în contextul în care ratele de infectare erau pe trend descendent.

  • “Școlile și grădinițele pot trece în sistem față în față prin decizie proprie, încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidență sub 3‰, prin hotărârea Consiliului de Administratie al unității de învățământ, cu informarea ISJ/ISMB.
  • In acest sens, începând de astăzi, 24 noiembrie, Ministerul Educației publica zilnic pe site rata de incidență pentru fiecare localitate în parte.
  • Conform Ordinului comun ME-MS nr. 5338/2021, cu modificările și completările ulterioare, trecerea de la sistemul online la cel cu prezență fizică nu mai este condiționată de raportarea la ziua de vineri a fiecărei săptămâni. Ziua de vineri a rămas ca zi de referință doar pentru rata de vaccinare a personalului din învățământ, criteriu valabil pentru localitățile în care rata de infectare este mai mare de 3/1000.
  • Totodată, fac din nou apel la respectarea tuturor regulilor de protectie sanitară în școli și grădinițe”, a transmis Cîmpeanu jurnaliștilor acreditați pe 24 noiembrie.

Articolul din ordinul comun din 5 noiembrie:

Art. 3^1

  • ,,(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat.
  • (2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat.
  • (3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.
  • (4) Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, în situația atingerii procentului de 60% menționat la alin (1).
  • (5) Decizia prevăzută la alin (4) se ia prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului școlar județean/ISMB.
  • (6) Prin excepție de la dispozițiile alin (1) și alin (2), unitățile de învățământ special reiau cursurile începând cu data de 08 noiembrie 2021 cu prezența fizică.”

Când se suspendă cursurile cu prezență fizică

  • Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/ conexe se dispune, în condițiile art. 2 și art. 3, pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/ preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.
  • La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioada de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/ instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/ instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB
  • Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore. Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, reiau cursurile cu prezență fizică dupa 14 zile de la suspendarea acestora.
  • Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.
  • DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide impreuna cu conducerea unității de învățământ, dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/ nedidactic/ auxiliar.