​Salariile profesorilor nu vor crește în 2022, cum menționau surse guvernamentale în urmă cu două zile că ar fi posibil să se întâmple, prevede proiectul de Ordonanță de Urgență - ordonanța trenuleț privind măsurile fiscal-bugetare.

Protest profesoriFoto: Hotnews

Profesorii vor fi plătiți în anul 2022 la nivelul lunii decembrie 2021, așa cum se întâmplă și în cazul altor bugetari.

Ce prevede proiectul de OUG:

  • Menținerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021.

Marți, surse guvernamentale precizau că se discută și se analizează majorarea salariilor infirmierelor și brancardierilor și ale cadrelor didactice.

6% din PIB pentru educație nu se aplică nici în 2022

Conform proiectului, nici în 2022 educația nu va primi 6% din PIB. Practic, articolul 8 din Legea educației se aplică din 2023. Au prorogat.

Articolul cu pricina, care tot este prorogat, spune:

  • Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.

Legat de educație, se prorogă până la finalul anului viitor și măsura acordării a 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut.

În plus anul viitor nu se mai dă miere ca supliment.

  • În perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2022 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat.