​Ministrul Educației a afirmat marți că nu poți să obligi părinții să meargă la testare PCR după ce testul de salivă al copilului iese pozitiv „deși ar trebui să fie acest lucru”, astfel că, din 176 teste de salivă pozitive săptămâna trecută, la 46 nu există confirmare sau infirmare printr-un test RT-PCR.

Ministrul Cimpeanu, demonstratie cu test de salivaFoto: Captura YouTube

„Din 176 de cazuri pozitive, 45 au fost confirmate, 85 au fost infirmate prin teste PCR, iar 46 nu au primit un răspuns pentru că nu poți să obligi părinții să meargă la testare PCR, nu există obligativitate legală, deși ar trebui să fie acest lucru. Deci 35% este rata de validare”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă se justifică continuarea administrării acestor teste și după cele 11 săptămâni prevăzute în Hotărârea CNSU, Cîmpeanu a răspuns:

„Nu știu care este durata crizei sanitare. Deocamdată trebuie sa avem teste pentru 11 săptămâni. E simplu, mai avem nevoie, din acea hotărâre CNSU la care mă raportez, pentru încă 9 săptămâni în afară de asta. În mod normal aceste teste prevăzute în hotărârea CNSU 83 ar trebui să ajungă până la începutul lunii martie”.

Marți, sindicatele din educație au solicitat ministerului ca testele de salivă să fie livrate unităților de învățământ deja ambalate.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – vă solicită să întreprindeți toate demersurile necesare astfel încât testele rapide de determinare a antigenului SARS-CoV 2 efectuate din probe de salivă să fie livrate unităților de învățământ deja ambalate, fie individual, fie cel mult două teste (reprezentând necesarul pentru o săptămână pentru fiecare preșcolar/elev)”, spun sindicatele, în adresa către minister.

  • „Considerăm că este în responsabilitatea firmelor care au câștigat licitațiile organizate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate să își îndeplinească obligațiile de livrare a testelor, ambalate individual/ maximum 2 teste pe săptămână.
  • Este nefiresc ca obligația ambalării testelor de salivă să fie „pusă” în responsabilitatea unităților de învățământ, deși, potrivit caietului de sarcini, firmele câștigătoare ale licitațiilor trebuiau să achiziționeze teste ambalate individual.
  • Mai mult, în condițiile în care, în această perioadă, la nivelul unităților de învățământ au loc și evaluările semestriale ale elevilor, nu putem accepta ca personalului din învățământ să i se impună desfășurarea activităților „de împachetare” a testelor, care nu au nicio legătură cu atribuțiile specifice posturilor ocupate.”

Ce se întâmplă atunci când testul de salivă iese pozitiv

Rezultatul pozitiv trebuie anunțat la școală sau grădiniță iar unitatea de învățământ va raporta acest caz către DSP.

  • Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că dacă testul de salivă arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic și testul de salivă este negativ, urmează un test PCR obligatoriu, pentru a depista dacă într-adevăr copilul este negativ, fiind simptomatic, sau pentru a confirma testul pozitiv.

Ce prevede ordinul comun ministerul Educației- ministerul Sănătății:

După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu următorul cuprins:

”Art. 6^1

  • În situația în care, în urma testării cu test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform Instrucțiunii Ministerului Sănătății nr. CAZ/4216/19.11.2021, rezultatul este pozitiv, se aplică dispozițiile protocolului privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, prevăzut la punctul VI din anexa la prezentul ordin.
  • Preșcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.
  • Preșcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.
  • Consiliul de administrație al unității de învățământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învățământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal.
  • În situația în care consiliul de administrație al unității de învățământ stabilește că procedura de testare cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă este efectuată în unitatea de învățământ, este necesar acordul părintelui/reprezentantului legal al preșcolarului/elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătății.
  • În situația efectuării testării cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11.

Protocolul în cazul rezultatului pozitiv la un test pe bază de salivă

VI. Protocoale, după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu următorul cuprins:

”5. Protocolul privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă:

  • persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor realiza testarea preșcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucțiunea Ministerului Sănătății nr. CAZ/4216/19.11.2021 și vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenți la facultățile de medicină, asistenți medicali și alte categorii de personal cu competențe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;
  • persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ se vor informa corespunzător în ceea ce privește procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecția corectă a mâinilor;
  • în cazul preșcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în unitatea de învățământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;
  • în cazul preșcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinții/reprezentanții legali au obligația de a comunica în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;
  • unitatea de învățământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;
  • unitatea de învățământ păstrează evidența preșcolarilor/ elevilor testați pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

Citește și:

Scandalul testelor de salivă pentru școli: Premierul Ciucă a cerut Corpului de control al Guvernului să verifice achizițiile

Peste jumătate din testele de salivă pozitive din ziua de joi au fost infirmate apoi de testele PCR