Filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii îndeamnă marţi, în contextul unei intensificări a epidemiei de Covid-19, la o mai bună protejare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 15 ani - cea mai afectată categorie de vârstă în prezent, relatează AFP, citat de News.ro.

Intoarcerea la scoala in pandemieFoto: Profimedia Images

În vederea evitării închiderii din nou a şcolilor şi reluării învăţământului la distanţă, OMS Europa îndeamnă la testare pentru depistarea Covid-19 în şcoli şi la luarea în calcul a vaccinării elevilor.

„Folosirea măştii de protecţie şi aerisirea spațiilor, dar şi testele regulate ar trebui să reprezinte regula în toate şcolile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată şi luată în calcul la nivel naţional, în vederea protejării elevilor”, a subliniat într-o confernţă de presă online directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Potrvit OMS, numărul cazurilor de covid-19 se află în creştere, în prezent, în toate categoriile de vârstă, însă ”cel mai mare nivel observat în prezent este (în categoria de vârstă) 5-14 ani”.

„Nu este ceva rar să observăm niveluri ale incidenţei de două trei ori mai mari în rândul copiilor mici decât în rândul populaţiei generale”, a mai spus Kluge.

În ceea ce priveşte vaccinarea obligatorie - decisă deja sau avută în vedere de anumite ţări -, aceasta este necesar să rămână un ”ultim recurs absolut, numai atunci când toate opţiunile posibile în vederea creşterii nivelului vaccinării au fost epuizate”, potrivit OMS Europa.

OMS îşi expirmă din nou îngrijorarea cu privire la varianta omicron a SARS-CoV-2, însă îndeamnă să se lupte împotriva actualei variante dominante - varianta indiană (delta) - în vederea ”unei victorii mâine împotriva omicron”.

„Omicron este în vizor şi în creştere şi avem dreptate să fim îngrijoraţi şi prudenţi. Însă problema acum este Delta, iar de felul în care reuşim împotriva Delta azi depinde să avem o victorie împotriva Omicron mâine”, înainte ca numărul cazurlor de covid-19 să crească masiv.