Școlile și grădinițele pot trece în sistem față în față prin decizie proprie încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidență sub 3 la mie, nu este nevoie să aștepte ziua de vineri ca zi de referință pentru săptămâna următoare, a declarat miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • “Școlile și grădinițele pot trece în sistem față în față prin decizie proprie, încă din ziua imediat următoare scăderii ratei de incidență sub 3‰, prin hotărârea Consiliului de Administratie al unității de învățământ, cu informarea ISJ/ISMB.
  • In acest sens, începând de astăzi, 24 noiembrie, Ministerul Educației publica zilnic pe site rata de incidență pentru fiecare localitate în parte.
  • Conform Ordinului comun ME-MS nr. 5338/2021, cu modificările și completările ulterioare, trecerea de la sistemul online la cel cu prezență fizică nu mai este condiționată de raportarea la ziua de vineri a fiecărei săptămâni. Ziua de vineri a rămas ca zi de referință doar pentru rata de vaccinare a personalului din învățământ, criteriu valabil pentru localitățile în care rata de infectare este mai mare de 3/1000.
  • Totodată, fac din nou apel la respectarea tuturor regulilor de protectie sanitară în școli și grădinițe”, a transmis Cîmpeanu jurnaliștilor acreditați.

Vezi aici lista cu rata de infectare din toate localitățile din țară

Câte școli și grădinițe mai erau închise miercuri și făceau ore online

Săptămâna aceasta - 22-26 noiembrie - este prima în care s-a introdus noul criteriu pentru funcționarea școlilor față în față: incidența să fie sub 3 la mie, independent de rata de vaccinare.

Luându-se în considerare ambele situații, plus situația în care unele școli sau grădinițe au cerut ele inspectoratelor să funcționeze online, 1792 de unități de învățământ funcționau online de luni - 10% din total (unități cu personalitate juridică și conexe).

  • În București, 63 de școli și grădinițe din 649 în total mai funcționau online începând de luni din cauză că rata de vaccinare era mai mică de 60% (până astăzi, incidența în Capitală a fost de peste 3 la mie).

Vezi aici lista școlilor și grădinițelor din București care au început online luni

Vezi aici lista cu toate școlile și grădinițele din țară și scenariul lor de funcționare

Potrivit ministrului, astăzi, 24 noiembrie, doar 730 de localități - adică 23% - mai aveau incidența cazurilor de Covid-19 peste 3 la mia de locuitori.

În aceste cazuri se ia în considerare rata de vaccinare a personalului din școală sau gradiniță - în unitățile unde acest procent depășește 60%, cursurile se desfășoară față în față. În celelalte, școala se face online.

Ce prevede ordinul actual - când funcționează școlile online și când se deschid fizic

Potrivit modificărilor aduse ordinului comun Ministerul Educației - Ministerul Sănătății, de luni, 22 noiembrie, orele se desfășoară cu prezență fizică acolo unde rata de infectare este de sub 3 la mie, chiar dacă rata de vaccinare a personalului nu atinge pragul de 60%:

După articolul 3^1 se introduce un nou articol, articolul 3^2, cu următorul cuprins:

Art. 3^2

  • Prin excepție de la dispozițiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
  • (2) În situația prevăzută la alin (1), consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezență fizică prin raportare la rata de incidență, publicată pe site-ul Ministerului Educației, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB.

Aceste modificări nu mai prevăd că se ia în considerare rata de infectare din ziua de vineri pentru săptămâna următoare, așa cum a fost până acum cu toate prevederile de acest gen.

Criteriile după care s-au deschis școlile din 8 noiembrie, după vacanța forțată, rămân în vigoare.

Ce prevede ordinul legat de rata de vaccinare:

  • a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat;
  • b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat;
  • c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

În continuare, școlile au posibilitatea să facă cerere la inspectorat pentru a învăța online dacă așa se dorește.

De asemenea, sunt în continuare în vigoare criteriile pentru trecerea în online: