Joi, 2 decembrie va fi prima zi în care testele pe bază de salivă de depistare a infecțiilor cu Covid-19 vor fi folosite în școli, a anunțat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, propus pentru un nou mandat.

Test de salivaFoto: Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia Images

Potrivit lui Cîmpeanu, termenele de livrare de către furnizori a acestor teste către IGSU, autoritatea care a semnat contractele, sunt 24 noiembrie, 2 decembrie și 9 decembrie, eșalonat.

„Astăzi de dimineaţă am primit informaţia că livrarea, din motive ce ţin de transportul internaţional, se va putea face la IGSU doar mâine, 25 noiembrie. Este o zi de întârziere faţă de termenul pe care IGSU l-a impus în contractul cu furnizoru. Am fost asigurat că în termen de 24 de ore vor face ca aceste teste să ajungă în școli”, a afirmat Cîmpeanu, în cadrul audierilor pentru un nou mandat de ministru, la comisiile parlamentare.

El a adăugat că, având în vedere minivacanța din 29 noiembrie - 1 decembrie (lulni-miercuri), „joi, 2 decembrie va fi prima zi în care aceste teste vor fi folosite în școli”.

UPDATE Ministrul a precizat pentru HotNews.ro că testele sunt prevăzute și pentru personalul din școli și grădinițe, nu doar copii.

Ministerul Sănătății a transmis vineri noua instrucțiune legată de testele pe bază de salivă, care vor fi administrate fie acasă de părinții elevilor, înainte de școală, fie la școală, de către cei responsabili. Testele se vor face de două ori pe săptămâna, în zilele de luni și joi.

Instrucțiunea include și o anexă reprezentând formularul de consimțământ pentru părinți.

  • Elevilor li se vor înmâna vineri două teste pentru săptămâna ce urmează, indiferent dacă se vor face la școală sau acasă.